...

Nog niet eerder is aangetoond dat gepasteuriseerde melk (melk die kort is verhit) effect heeft op de werking van Campylobacter. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze melken daadwerkelijk bescherming kunnen bieden tegen infectie met Campylobacter en zo ja welke bestanddelen van gepasteuriseerde melk hier een rol in spelen. Dit schrijft dr. Rogier Louwen in het medisch vakblad European Journal of microbiology and immunology.De groep van dr. Rogier Louwen, onderzoeker aan de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC in Nederland, onderzocht in samenwerking met zuivelproducent FrieslandCampina of het pasteurisatieproces van melk van invloed zou kunnen zijn op het ziekmakende vermogen van Campylobacter als deze bacterie met deze gepasteuriseerde melksoorten in aanraking komt. Louwen c.s. ontdekten door darmcellen te kweken in het laboratorium en deze te incuberen met de verschillende bovengenoemde melksoorten met daarin toegevoegd de Campylobacter bacterie dat gepasteuriseerde- en babymelk in staat waren het ziekmakende vermogen van deze bacterie sterk te remmen.