De Falsified Medicine Directive (FMD) verplicht de fabrikanten tot drie belangrijke ingrepen: zij moeten een unieke geserialiseerde code aan iedere verpakking van voorgeschreven geneesmiddelen toevoegen. Deze barcode bevat een product-ID, het lotnummer, de vervaldatum en een individueel serienummer, gelinkt aan dat specifieke lot geneesmiddelen.

Verzegelde verpakkingen

Ten tweede zullen de fabrikanten een vorm van onvervalsbaar bewijs moeten aanbrengen dat het mogelijk maakt om te controleren dat de verpakkingen gedurende het distributieproces op geen enkele manier geopend of veranderd zijn. Ten slotte zijn de fabrikanten verantwoordelijk voor het opzetten en bekostigen van een systeem dat iedere individuele verpakking van geneesmiddelen op authenticiteit toetst tijdens het distributieproces, tot uiteindelijke uitgifte aan de patiënt.

Vervelend voor de officina-apotheker is wel dat elke verpakking nu verzegeld zal zijn. Even een pakje openmaken om een pil te tonen en de patiënt de keuze te laten of hij dat geneesmiddel al dan niet zal meenemen, is er niet meer bij. Maar, vreemd genoeg, die hele FMD geldt ook voor de ziekenhuizen. Dat wil zeggen dat elk geneesmiddelendoosje dat in het ziekenhuis binnenkomt, afzonderlijk moet ingescand worden voor het naar de afdeling gaat.

150 mensen voltijds bezig

De Europese ziekenhuisapothekers hebben het afgelopen jaar alles op alles gezet om te verhinderen dat ook ziekenhuizen doosje per doosje moeten gaan inscannen. Zij hebben hard gepleit voor een systeem met geaggregeerde codes waarbij een volledig lot kon worden ingescand. "De EU wil wel luisteren naar onze vraag over geaggregeerde codes maar wil dit de eerste jaren niet implementeren", verduidelijkt ziekenhuisapotheker prof. Thomas De Rijdt (UZ Leuven). "Er komt dus geen vrijstelling voor ziekenhuizen. Wij zullen elk doosje moeten uitpakken en inscannen voor we het in onze stock kunnen plaatsen. In een best case scenario betekent dit voor ons ziekenhuis twee voltijds equivalenten aan extra personeel..." Omgerekend naar alle Belgische ziekenhuizen betekent dit dat 150 mensen dagelijks voltijds bezig zullen zijn met het inscannen van al die doosjes.

Prof. De Rijdt weet wel dat de Europese Vereniging van Ziekenhuisapothekers (EAHP) het onderwerp actueel zal houden.

De Falsified Medicine Directive (FMD) verplicht de fabrikanten tot drie belangrijke ingrepen: zij moeten een unieke geserialiseerde code aan iedere verpakking van voorgeschreven geneesmiddelen toevoegen. Deze barcode bevat een product-ID, het lotnummer, de vervaldatum en een individueel serienummer, gelinkt aan dat specifieke lot geneesmiddelen.Verzegelde verpakkingenTen tweede zullen de fabrikanten een vorm van onvervalsbaar bewijs moeten aanbrengen dat het mogelijk maakt om te controleren dat de verpakkingen gedurende het distributieproces op geen enkele manier geopend of veranderd zijn. Ten slotte zijn de fabrikanten verantwoordelijk voor het opzetten en bekostigen van een systeem dat iedere individuele verpakking van geneesmiddelen op authenticiteit toetst tijdens het distributieproces, tot uiteindelijke uitgifte aan de patiënt.Vervelend voor de officina-apotheker is wel dat elke verpakking nu verzegeld zal zijn. Even een pakje openmaken om een pil te tonen en de patiënt de keuze te laten of hij dat geneesmiddel al dan niet zal meenemen, is er niet meer bij. Maar, vreemd genoeg, die hele FMD geldt ook voor de ziekenhuizen. Dat wil zeggen dat elk geneesmiddelendoosje dat in het ziekenhuis binnenkomt, afzonderlijk moet ingescand worden voor het naar de afdeling gaat.150 mensen voltijds bezigDe Europese ziekenhuisapothekers hebben het afgelopen jaar alles op alles gezet om te verhinderen dat ook ziekenhuizen doosje per doosje moeten gaan inscannen. Zij hebben hard gepleit voor een systeem met geaggregeerde codes waarbij een volledig lot kon worden ingescand. "De EU wil wel luisteren naar onze vraag over geaggregeerde codes maar wil dit de eerste jaren niet implementeren", verduidelijkt ziekenhuisapotheker prof. Thomas De Rijdt (UZ Leuven). "Er komt dus geen vrijstelling voor ziekenhuizen. Wij zullen elk doosje moeten uitpakken en inscannen voor we het in onze stock kunnen plaatsen. In een best case scenario betekent dit voor ons ziekenhuis twee voltijds equivalenten aan extra personeel..." Omgerekend naar alle Belgische ziekenhuizen betekent dit dat 150 mensen dagelijks voltijds bezig zullen zijn met het inscannen van al die doosjes.Prof. De Rijdt weet wel dat de Europese Vereniging van Ziekenhuisapothekers (EAHP) het onderwerp actueel zal houden.