E-sigaret schadelijk voor mond en longen

E-sigaret schadelijk voor mond en longen

Wat is de werkelijke invloed van de e-sigaret op de gezondheid van de gebruikers? Daar heeft de wetenschap nog geen uitsluitsel ...

Is één glas alcohol per dag gevaarlijk?

Is één glas alcohol per dag gevaarlijk?

Elk glas alcohol is potentieel gevaarlijk. Meer dan tien pintjes per week is te veel. Alcohol moet gemarginaliseerd worden zoals ...

Ruis op het netvlies

Ruis op het netvlies

Dr. Marleen Finoulst - Het hele gezichtsveld vol flikkerende stipjes en puntjes, alsof je voortdurend door een zware regenbui kijkt of door ruis zoals ...

Feesten: welke impact heeft het op ons lichaam ?

Feesten: welke impact heeft het op ons lichaam ?

Kari Van Hoorick - De eindejaarsfeesten staan voor velen gelijk met een maandlang overvloedig aperitieven, uitgebreid tafelen en een marathon aan ...

Wat na een gastric bypass?

Wanneer tal van dieetpogingen obesitas niet kunnen verhelpen, is bariatrische heelkunde soms noodzakelijk om het probleem aan ...

Vochtige wondheling is de nieuwe standaardnorm

Preventie vormt dé meest aangewezen aanpak van decubitus. Dat gebeurt best door een combinatie van maatregelen. Ook op het vlak van wondzorg bij decubitus zijn er de jongste jaren grote stappen vooruit gezet. De technologie levert alsmaar slimmere toepassingen op.

Parasieten en huid

Parasitaire aandoeningen zijn eerder gekend voor hun systemische klachten. Niettemin kan ook de huid soms worden aangetast of de toegangspoort vormen. Hoewel bepaalde aandoeningen veroorzaakt door parasieten zich voordoen in specifieke geografische regio's, kunnen ze door migratie ook in andere streken opduiken.

Nanopartikels in cosmetica: van duisternis naar licht

Nanomaterialen die een belangrijke vooruitgang op technologisch vlak betekenen doen vragen rijzen in verband met de gezondheid. Wanneer worden ze gebruikt en hoe zit het met hun toxiciteit?

Een voorschrift onder de loep: de bloedsomloop

Wat we van deze patiënte weten Mevrouw Verhelst is zwanger van haar tweede kind (24 weken). Zij heeft een job waarbij ze voortdurend moet rechtstaan. Nog voor haar zwangerschap had ze al klachten van pijn in de benen. Ze heeft kleine spataders op de binnenkant van de dijen. Zij had veel minder klachten tijdens haar eerste zwangerschap. Klachten patiënte "Ik heb heel veel pijn in mijn benen en ze zijn gezwollen. Sinds deze morgen heb ik pijnlijke aambeien die bloeden. Daarom kom ik ook naar de gynaecoloog. Ik ben geconstipeerd en hou de stoelgang zo fel op dat het pijn doet." Wat de gynaecoloog zegt Bij een tweede zwangerschap verdubbelt het risico op veneuze insufficiëntie en dat risico verhoogt nog met elke zwangerschap. Risicofactoren zijn erfelijkheid, langdurig rechtstaan en warmte, gecombineerd met een veranderende hormoonspiegel. Oorzaak daarvan is de compressie van de vena cava inferior van de uterus. De bloeddruk is normaal en met de baby gaat het goed. Advies van de apotheker Het is nodig om de klacht meteen ernstig te nemen en ze vooral niet te onderschatten, zeker als er al aanleg is tot veneuze insufficiëntie. Daarom is het ook nodig om onmiddellijk steunkouden aan te raden, tot aan de geboorte, en rigoureus een gezonde levensstijl aan te houden: geregeld wandelen, slapen met het voeteinde omhoog, de benen met fris water behandelen (van beneden naar boven!), hakken vermijden, zoveel mogelijk gebruik maken van vloerverwarming en warme baden nemen. De homeopathische behandeling werd door de gynaecoloog op punt gesteld: 1. De hamamelis in gelvorm wordt op de aangetaste aders aangebracht. De toverhazelaar is de aangewezen behandeling voor veneuze congestie of ontsteking van de aderen, die pijn geven bij aanraking. De aderen zijn verhard en geven een gevoel alsof ze gekneusd zijn. Dat wordt erger bij aanraking, bij schokken of bij vochtigheid. Bij de bevalling Plaats de gel op een koele plaats. De toepassing van die koude gel zorgt onmiddellijk voor verlichting bij tintelingen en warmtesensatie.

Wanneer naar de dokter?

Ernstige veneuze trombosen treffen 0,9 procent van de zwangere vrouwen en zien we bij 65 procent post-partum. Elke unilaterale pijn van een onderste lidmaat (kuit), zeker als die gepaard gaat met zwelling en roodheid (gespannen kuit, cyanotisch) moet reden zijn tot onmiddellijke doorverwijzing naar een arts. Mogelijk is er sprake van een bloedstolsel. Bij zwangere vrouwen vormt een long- embolie een bijzonder ernstig risico.

Steeds meer huisdieren gaan onder het mes

De honden-en kattenpopulatie in ons land groeit zeker niet buitensporig aan. Het aantal trouwe viervoeters blijft al geruime tijd op een vrij stabiel peil. Wat de voorbije decennia wel is veranderd, is de levenskwaliteit en levensverwachting van de huisdieren. Medische zorgen gaan steeds verder, ook op het vlak van chirurgie. Het aantal operatiedoden is de jongste jaren sterk gedaald.

Pyometra snel behandelen

Zowat een op de vier teven die niet gesteriliseerd werd, krijgt af te rekenen met pyometra voor de leeftijd van 10 jaar. Dat kan het gevolg zijn van de hormoonwerking. Onder invloed van progesteron gaat de baarmoeder mucus aanmaken dat wordt opgestapeld in de baarmoeder. Dit hormoon vermindert bovendien de spieractiviteit, waardoor de baarmoeder minder samentrekt. Dat kan leiden tot Cysteuse Endometrium Hyperplasie (CE.H.) Ook het langdurig gebruik van anticonceptie (prikpil) kan baarmoederontsteking in de hand werken. Daarnaast kunnen bacteriële factoren hun duit in het zakje doen. Bacteriën die via de darmen, vagina of urinewegen in de baarmoeder belanden, kunnen daar een secundaire infectie veroorzaken. Dieren bij wie pyometra wordt gediagnosticeerd, moeten zeer snel onder het mes om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt en leidt tot sepsis of buikvliesontsteking. De behandeling bestaat uit een sterilisatie-ingreep waarna het dier meestal snel weer op de been is.

Waar keukenkruiden allemaal goed voor zijn...

Het gebruik van kruiden is even oud als de geschiedenis zelf. Ze worden gebruikt om smaak te geven aan voedingsmiddelen maar ook om bereidingen aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd werden ze soms ingezet om voeding langer te kunnen bewaren. Kruiden bezitten verschillende weldadige eigenschappen en we vinden ze dan ook terug in de apotheek: onder de vorm van capsules, kruidenextracten of vloeibare toepassingen.