De ogen, spiegels van de ziel

De ogen, spiegels van de ziel

Onze ogen zijn de spiegels van de ziel... zeggen ze. De ziende wereld is het referentiepunt waarop slechtzienden en blinden zich ...

Migraine: voorkomen is beter dan genezen...

Migraine: voorkomen is beter dan genezen...

Het woord 'migraine' vindt haar roots in het Latijnse 'hemicrania' of, in de helft van het hoofd. Patiënten verwarren het nogal ...

Wat je eet, en reumatische aandoeningen

Wat je eet, en reumatische aandoeningen

De term reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen van het bewegingsapparaat, zijnde de beenderen, de pezen, de spieren en de ...

E-sigaret schadelijk voor mond en longen

E-sigaret schadelijk voor mond en longen

Wat is de werkelijke invloed van de e-sigaret op de gezondheid van de gebruikers? Daar heeft de wetenschap nog geen uitsluitsel ...

Ruis op het netvlies

Ruis op het netvlies

Dr. Marleen Finoulst - Het hele gezichtsveld vol flikkerende stipjes en puntjes, alsof je voortdurend door ...

Feesten: welke impact heeft het op ons lichaam ?

Feesten: welke impact heeft het op ons lichaam ?

Kari Van Hoorick - De eindejaarsfeesten staan voor velen gelijk met een maandlang overvloedig aperitieven, uitgebreid tafelen en een marathon aan nieuwjaarsrecepties. Zo'n ontregeld eet- en drankpatroon kan een impact hebben op verschillende lichaamsfuncties. Diëtiste en voedingsdeskundige Sanne Mouha ontrafelt de potentiële valkuilen van de feestdis.

Vitamine D lijkt positieve invloed te hebben op dialyse nierpatiënten

Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiënten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneaal dialyse. Deze vorm van dialyse, waarbij het buikvlies van de patiënt afvalstoffen uit het bloed filtert, heeft veel voordelen zoals bewegingsvrijheid. Het brengt ook nadelen met zich mee, zoals een vergrote kans op buikvliesontsteking. Onderzoeker Andrea Stavenuiter ontdekte dat vitamine D deze nadelen mogelijk kan verminderen.

Gezondheidsadvies voor reizigers: een update

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) presenteerde onlangs de dertiende uitgave van zijn e-Medasso 'Gezondheidsadviezen voor reizigers'. Met deze gids wil het ITG het medisch korps op weg helpen om patiënten die op reis vertrekken gericht advies te verlenen.

Homeopathie door tandartsen en vroedvrouwen? Steeds minder door homeopaten!

Op de valreep publiceert de minister van Volksgezondheid vandaag een KB om de uitoefening van homeopathie te regelen. Het is een verwarrende regeling die niemand tevreden stelt, nog in het minst de homeopaten zelf. De manifeste weigering van universiteiten om mee te werken aan een opleiding, breekt haar zuur op.

Wat na een gastric bypass?

Wanneer tal van dieetpogingen obesitas niet kunnen verhelpen, is bariatrische heelkunde soms noodzakelijk om het probleem aan te pakken. Maar hoe zit het dan met het voedingspatroon?

Antidepressiva aan de basis van permanent verdwijnen libido

Dat antidepressiva een effect hebben op het libido, is al langer geweten. Onderzoek heeft nu echter uitgewezen dat een groep patiënten ook nog lang na het stoppen van een behandeling met SSRI's blijvend erectie- en orgasmestoornissen beschrijft.

Als gewrichtspijn het leven bepaalt

Als gewrichtspijn het leven bepaalt

In het eerste deel over gewrichtsaandoeningen bespraken we de onderverdeling, de mogelijke oorzaken en het aandeel van de voeding bij deze ziekten. In het tweede gaan we dieper in op enkele van de meest voorkomende vormen van reuma: reumatoïde artritis, artrose en osteoporose.

Vochtige wondheling is de nieuwe standaardnorm

Preventie vormt dé meest aangewezen aanpak van decubitus. Dat gebeurt best door een combinatie van maatregelen. Ook op het vlak van wondzorg bij decubitus zijn er de jongste jaren grote stappen vooruit gezet. De technologie levert alsmaar slimmere toepassingen op.