...

Soms lijkt het wel of de laatste maaltijd blijft urenlang op de maag liggen. Het gevolg: een zwaar, vol en opgeblazen gevoel in de buik en een gebrek aan energie. Normaal gezien duurt het tussen de drie en vijf uur vooraleer een maaltijd verteerd is. Soms duurt het ook wat langer, zeker als het om een vette maaltijd ging. Een traag verteringsstelsel kan te wijten zijn aan de aard van de maaltijd, maar ook aan stress, angst of te haastig verorberd voedsel. Het is daarom altijd aan te raden om rustig en kalm aan tafel te gaan en goed te kauwen. Anderzijds is er ook de drank tijdens de maaltijd. Die kan de maagsappen verdunnen waardoor de vertering trager gaat, zeker als de drank koud is. De invloed van het bord Bepaalde voedingswaren spelen zeker een rol. Een aantal courante voorbeelden zijn bananen, groene boontjes, aardappelen (die protease-inhibitoren bevatten) en het merendeel van de granen die als anti-trypsine werken. Als deze stoffen in relatief grote hoeveelheid worden opgegeten, vertragen zij de vertering van eiwitten. Peulvruchten en groene boontjes bevatten amylaseremmers waardoor de vertering van zetmeel vertraagt. Daardoor gaat de bloedsuikerspiegel wel trager omhoog en verlengt het verzadigingsgevoel maar duurt de vertering ook veel langer. Capsaïcine daarentegen (in chilipeper bijvoorbeeld) favoriseert de vertering van proteïnen en vetten en kurkuma deze van vetten door een stimulerende werking op de lipasen. Een oordeelkundige mengeling van al deze ingrediënten zorgt dus voor een betere vertering. Maar uiteindelijk is het vooral het eigen lichaam dat zal aangeven welke voedingsstoffen iemand gemakkelijk verteert en welke niet. Een slecht werkende galblaas kan de vertering ook verstoren, vooral deze van de vetten. In dat geval zullen we moeten op zoek gaan naar voedingsstoffen die het goed functioneren beïnvloeden: pepermunt bijvoorbeeld heeft een zeer sterk choleretisch effect (wat de galstroom verhoogt). Idem met de artisjok, kurkuma en het pissenbed. Zij bezitten dezelfde kwaliteit, maar in mindere mate. Maar artisjok en kurkuma zijn ook cholagoog (zij zorgen voor een betere samentrekking van de galblaas). De olijf, de druif, rozemarijn en rammenas (ook wel zwarte radijs genoemd) bezitten diezelfde eigenschap. Maar de laatste wordt niet door iedereen gemakkelijk verdragen en moet ook vermeden worden bij mensen die neiging hebben tot een slechte schildklierwerking. De ingewanden Naast de klachten over een trage spijsvertering, gaan veel klachten over de ingewanden: flatulentie, constipatie of diarree. Een belangrijke oorzaak van deze klachten is een onevenwicht van de intestinale flora. De darmflora bestaat uit een indrukwekkend aantal bacterieën (10 in de 14de macht) en bestaat uit ong. 500 soorten die verdeeld zijn over het hele spijsverteringsstelsel met de grootste diversiteit in de dikke darm. De darmflora speelt ook een grote rol bij de immuniteit, het metabolisme en de darmstructuur. Zijn samenstelling varieert gedurende de levensloop en wordt door verschillende factoren beïnvloed. Denken we maar aan voeding en het gebruik van antibiotica. Het nemen van antacida of een gebrek aan maagzuur zorgen voor een onevenwicht en de toename van pathogene bacteriën. Pre- en probiotica laten toe dat het onevenwicht wordt hersteld en het ongemak ophoudt. Prebiotica Prebiotica zijn onoplosbare poly- sachariden die in het spijsverteringskanaal niet degraderen en dus onveranderd in de ingewanden belanden waar ze door de aanwezige bacteriën worden gefermenteerd. Het is natuurlijk belangrijk om de stammen die goed zijn voor de gezondheid te stimuleren. Daarbij hebben we het vooral over de fructo-oligosachariden en inuline. Lactose is ook een prebioticum, maar ze veroorzaakt soms flatulentie. Ze wordt vooral aangeraden wanneer de intestinale flora ontregeld is door het nemen van antibiotica of door een dieet dat rijk is aan dierlijke vetten die het proces van verrotting in de dikke darm stimuleert. Denken we maar aan de volgende symptomen: neiging tot diarree, slecht ruikende winden en - eerder zelden - opgezwollenheid en constipatie. Ze werken via de verzuring van de darmen wat de werking van sommige enzymen zal verminderen. Het zijn trouwens diezelfde enzymen die we aantreffen bij darmkanker. Ze veroorzaken ook de absorptie van calcium, ijzer, magnesium en zink en favoriseren de eliminatie van stikstof. Door fermentatie veroorzaken ze bovendien flatulentie. Probiotica Het gaat hierbij om bacteriën in onze darmflora die meewerken aan een goede werking van de darm ten koste van de pathogene bacteriën. Om doeltreffend te zijn moeten de stammen resistent zijn aan maagzuur en galzouten. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een significant voordeel is als bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom probiotica versus placebo wordt ingezet. Ze verminderen de flatulentie en het opgeblazen gevoel en sommige probiotica-stammen verlichten ook buikpijn. Probiotica wordt ook aangeraden bij aanhoudende diarree door antibioticagebruik en om constipatie en een opgeblazen gevoel te verhelpen. Laat ons wel duidelijk wezen: probiotica 'nestelen' zich niet blijvend in de darm. Het is dus nuttig ze te combineren met prebiotica die als substraat dienen. Bepaalde voedingsstoffen zoals gefermenteerde melk en yoghurt kunnen er een natuurlijke bron van zijn. Referenties op aanvraag.