Een voorschrift onder de loep: de bloedsomloop

15/04/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/11/16 om 11:38

Wat we van deze patiënte weten Mevrouw Verhelst is zwanger van haar tweede kind (24 weken). Zij heeft een job waarbij ze voortdurend moet rechtstaan. Nog voor haar zwangerschap had ze al klachten van pijn in de benen. Ze heeft kleine spataders op de binnenkant van de dijen. Zij had veel minder klachten tijdens haar eerste zwangerschap. Klachten patiënte "Ik heb heel veel pijn in mijn benen en ze zijn gezwollen. Sinds deze morgen heb ik pijnlijke aambeien die bloeden. Daarom kom ik ook naar de gynaecoloog. Ik ben geconstipeerd en hou de stoelgang zo fel op dat het pijn doet." Wat de gynaecoloog zegt Bij een tweede zwangerschap verdubbelt het risico op veneuze insufficiëntie en dat risico verhoogt nog met elke zwangerschap. Risicofactoren zijn erfelijkheid, langdurig rechtstaan en warmte, gecombineerd met een veranderende hormoonspiegel. Oorzaak daarvan is de compressie van de vena cava inferior van de uterus. De bloeddruk is normaal en met de baby gaat het goed. Advies van de apotheker Het is nodig om de klacht meteen ernstig te nemen en ze vooral niet te onderschatten, zeker als er al aanleg is tot veneuze insufficiëntie. Daarom is het ook nodig om onmiddellijk steunkouden aan te raden, tot aan de geboorte, en rigoureus een gezonde levensstijl aan te houden: geregeld wandelen, slapen met het voeteinde omhoog, de benen met fris water behandelen (van beneden naar boven!), hakken vermijden, zoveel mogelijk gebruik maken van vloerverwarming en warme baden nemen. De homeopathische behandeling werd door de gynaecoloog op punt gesteld: 1. De hamamelis in gelvorm wordt op de aangetaste aders aangebracht. De toverhazelaar is de aangewezen behandeling voor veneuze congestie of ontsteking van de aderen, die pijn geven bij aanraking. De aderen zijn verhard en geven een gevoel alsof ze gekneusd zijn. Dat wordt erger bij aanraking, bij schokken of bij vochtigheid. Bij de bevalling Plaats de gel op een koele plaats. De toepassing van die koude gel zorgt onmiddellijk voor verlichting bij tintelingen en warmtesensatie.

...

Verder lezen?

Registreer u om toegang te krijgen tot de inhoud van deze website.* Lees bovendien elke maand 4 gratis artikels uit de Apotheker

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd * de Apotheker is een medisch vakblad. De Belgische wetgeving zegt dat alleen zorgverleners met een Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze site.
of

ClubVIP-leden hebben onbeperkt toegang tot alle artikels van de Apotheker

Ik wil lid worden Ik ben al lid