Pyometra snel behandelen

02/04/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 30/11/16 om 11:38

Zowat een op de vier teven die niet gesteriliseerd werd, krijgt af te rekenen met pyometra voor de leeftijd van 10 jaar. Dat kan het gevolg zijn van de hormoonwerking. Onder invloed van progesteron gaat de baarmoeder mucus aanmaken dat wordt opgestapeld in de baarmoeder. Dit hormoon vermindert bovendien de spieractiviteit, waardoor de baarmoeder minder samentrekt. Dat kan leiden tot Cysteuse Endometrium Hyperplasie (CE.H.) Ook het langdurig gebruik van anticonceptie (prikpil) kan baarmoederontsteking in de hand werken. Daarnaast kunnen bacteriële factoren hun duit in het zakje doen. Bacteriën die via de darmen, vagina of urinewegen in de baarmoeder belanden, kunnen daar een secundaire infectie veroorzaken. Dieren bij wie pyometra wordt gediagnosticeerd, moeten zeer snel onder het mes om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt en leidt tot sepsis of buikvliesontsteking. De behandeling bestaat uit een sterilisatie-ingreep waarna het dier meestal snel weer op de been is.

...

Verder lezen?

Registreer u om toegang te krijgen tot de inhoud van deze website.* Lees bovendien elke maand 4 gratis artikels uit de Apotheker

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd * de Apotheker is een medisch vakblad. De Belgische wetgeving zegt dat alleen zorgverleners met een Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze site.
of

ClubVIP-leden hebben onbeperkt toegang tot alle artikels van de Apotheker

Ik wil lid worden Ik ben al lid