"De silo's verhinderen budgettair efficiënte gezondheidszorg"

"De silo's verhinderen budgettair efficiënte gezondheidszorg"

17 jaar, waarvan 12 jaar als voorzitter, was hij onlosmakelijk verbonden met beMedTech, wat toendertijd nog Unamec heette. Nu geeft Paul Soenen (Medtronic) de fakkel door aan Annick De Keyzer (J&J), die daarmee meteen ook de eerste vrouwelijke voorzitter van de vereniging wordt.

LEIF-campagne in West-Vlaanderen

LEIF-campagne in West-Vlaanderen

Toen LEIF, het informatiecentrum voor een menswaardig levenseinde, vorig jaar een campagne lanceerde met behulp van de apothekers, was dat een onverhoopt succes. De West-Vlaamse apothekers doen nu mee om alle documenten bij de vragende patiënten te krijgen.

Itterbeek gaat voor groene dorpskern

Itterbeek gaat voor groene dorpskern

Niemand kan zeggen dat het buurtcomité van Itterbeek niet dynamisch is. Samen met architectenbureau Ark werkt het een toekomstvisie uit voor de oude dorpskern. Een groene, verkeersvrije kern. Maar dat is buiten de apotheker gerekend...

Kenmerken van kankermedicijnen volgens FDA

Kenmerken van kankermedicijnen volgens FDA

Kankermedicijnen die volgens de FDA revolutionair zijn ('breakthrough'-geneesmiddelen), worden sneller goedgekeurd, maar niets wijst erop dat die geneesmiddelen de veiligheid of de nieuwigheid verhogen. Er was evenmin een statistisch significant verschil in werkzaamheid met de zogezegd 'niet-revolutionaire' geneesmiddelen (non-breakthrough).

Resistentie tegen antibiotica: de oplossing in de fyllosfeer?

Resistentie tegen antibiotica: de oplossing in de fyllosfeer?

Zwitserse vorsers hebben een nieuwe antibiotische stof ontdekt in een omgeving die tot nog toe niet in die zin was onderzocht: het oppervlak van de bladeren van een wijd verspreid onkruid, Arabidopsis thaliana (zandraket).

Straks babyboom in Nederland?

Straks babyboom in Nederland?

Met een beetje pech hebben we over negen maanden in Nederland een heuse babyboom. Door problemen met de productie van ethinylestradiol en levonorgestrel is het voor de Nederlandse apothekers op dit moment moeilijk om bij hun groothandelaar de pil te bestellen. Het tekort zou volgende week moeten aangevuld worden...

Nederland: Concentratiepillen weg uit automaat

Nederland: Concentratiepillen weg uit automaat

Jan Trooster (60), student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en apotheker, heeft zich succesvol beklaagd over verkoop van concentratiepillen op de universiteit. In de automaten op de Universiteit van Amsterdam zitten sinds kort onder meer geodriehoeken, condooms, maagzuurremmers én concentratiepillen.

Vier apothekersverenigingen slaan de handen in elkaar....

Vier apothekersverenigingen slaan de handen in elkaar....

Het gezondheidszorglandschap is volop in verandering. De rol van de apotheker evolueert: digitalisering en automatisering zijn niet meer weg te denken uit onze praktijk, de overheid nodigt apothekers meer en meer uit tot participatie in allerlei projecten en er is een stijgende vraag van onze leden naar beroepsontwikkeling en opleidingen. Ook de beroepsverenigingen komen hierdoor voor een aantal belangrijke uitdagingen te staan.

Sealing hoeft niet voor OTC...

Sealing hoeft niet voor OTC...

In de vakantie hebben wij u meegenomen op reis in de verpakkingswereld. Zo hadden we het in het augustusnummer over Smart Packaging voor veilig medicijngebruik.In dat artikel gaat het ook over de Gedelegeerde Verordening tegen namaakgeneesmiddelen 2011/62/EU. Bachi, de Belgische koepelorganisatie van de industrie van voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten die in de apotheek worden verkocht, merkt terecht op dat er in de tekst een onjuistheid staat. De tekst vermeldt immers dat die verordening geldt voor zowel voorschriftplichtige als voorschriftvrije geneesmiddelen. Dat is vanzelfsprekend niet correct. De verordening geldt enkel en alleen voor voorschriftplichtige en/of terugbetaalde geneesmiddelen. OTC-producten vallen dus buiten deze verplichting en moeten niet voorzien worden van een tamperevidence sluiting, noch van een unieke serialiseringscode.

Geneesmiddelendozen voor senioren

Geneesmiddelendozen voor senioren

Om de vergrijzende bevolking in een noodsituatie te helpen duidelijk te communiceren over hun medicatie, krijgen 400 Brugse senioren een zogenaamde 'gele doos'.

Apotheker zwemt voor looptraject UZ Gent

Apotheker zwemt voor looptraject UZ Gent

Ze zijn boezemvrienden, in lief en leed. Vorige week zwommen apotheker Hendrik Deneckere (46) en huisarts Jeroen Stubbe (47) resp. zeven en tien kilometer in de Damse Vaart met slechts één doel: voldoende geld ophalen voor een looppiste in het revalidatiecentrum van het UZ van Gent. Een cadeautje voor het ziekenhuis omdat Hendrik daar op een cruciaal moment in zijn leven echt geholpen is.

Dementie in Vlaanderen stijgt zienderogen

Dementie in Vlaanderen stijgt zienderogen

Tegen 2035 stijgt het aantal mensen met dementie in Vlaanderen met 42,7%. In sommige gemeenten is er zelfs sprake van een toename met meer dan 90%.

Binnenkort 'nutri-score' op voedingsmiddelen

Binnenkort 'nutri-score' op voedingsmiddelen

Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block afhangt, krijgen alle voedingsmiddelen binnenkort een label. De zogenaamde 'nutri-score' moet consumenten inzicht geven over de mate waarin het product deel uitmaakt van een evenwichtige voeding.

Griep vergroot risico dodelijke schimmelinfectie op IC

Griep vergroot risico dodelijke schimmelinfectie op IC

Patiënten die met ernstige griep op intensieve zorg belanden, hebben 15% risico om een bijkomende Aspergillus-schimmelinfectie op de longen te ontwikkelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van zeven Belgische en Nederlandse ziekenhuizen.

Het wordt druk in de eerste lijn

Het wordt druk in de eerste lijn

Hilde Deneyer - De reorganisatie van de eerste lijn wordt een boeiende ontdekkingsreis waarop (huis)artsen, apothekers, kinesitherapeuten, tandartsen, verpleegkundigen, logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, diëtisten,... mekaar beter zullen leren kennen en elkaar beter zullen moeten verdragen. Alleen zo kunnen ze samen een sterke gezondheidszorg op, in en van de eerste lijn garanderen, schrijft Hilde Deneyer.

Tekenalarm

Tekenalarm

Teken verschuilen zich in lage struiken en aan de toppen van grashalmen. Ze zijn zowat overal... Het beste is om een tekenbeet te voorkomen. En die preventie verloopt via de informatie van het publiek en het in acht nemen van enkele eenvoudige maatregelen.

Europa! Wie?

Europa! Wie?

Désirée De Poot - Het afsluiten van dit vakantienummer gebeurt een beetje in schijfjes. Daardoor komt het dat dit editoraal lang voor het verschijnen van dit blad al op papier moet staan.

De oudste privéapotheek van België

De oudste privéapotheek van België

Op het marktplein van Maaseik, met rond het standbeeld van de gebroeders Van Eyck de 95 lindebomen, valt tussen de oude gevels in Maasstijl in het bijzonder nummer 46 op. Hier bevindt zich de oudste privéapotheek van België. Van 1704 tot 1959 werkten er zes generaties apothekers.

Wit betekent geloofwaardigheid

Wit betekent geloofwaardigheid

"Als het zwart op wit staat geloven we het. Daarom is wit heel vaak het ultieme canvas voor verpakkingsdesign van geneesmiddelen, maar ook van HealthCare-producten." Aldus creatief directeur Patrick De Grande van het bekende merken verpakkingsontwerpbureau Quatre Mains."