Uit het magazine

Een apotheker op de vijf (20%) gebruikte het afgelopen jaar middelen om medische redenen. 5% deed dat om niet-medische redenen. Vooral klassieke analgetica zoals paracetamol (85%), slaap- en kalmeringsmiddelen (beide 12%) zijn populair.

Uit het magazine

Iets meer dan een derde van de apothekers (36%) drinkt minstens twee keer per week alcohol, bij zowat een op de tien is dat vrijwel dagelijks - vier of meer keer per week. Hoe ouder, hoe harder het gaat. De helft van de 60-plussers drinkt minstens twee keer per week. 'Slechts' iets minder dan een derde van de jongere collega's (min 40 jaar) doet hen dat na.

De vaccinatie loopt momenteel vlot in België. Maar een streep door de rekening is wel dat het EMA beslist heeft om batches van het Janssen-vaccin niet vrij te geven. De vrees bestaat dat die loten gecontamineerd zijn met producten van een ander vaccin.

Maandag 14 juni was Wereldbloeddonordag. Bloeddonoren wereldwijd werden in de bloemetjes gezet. Tegelijkertijd was het voor bloeddonatieorganisaties een gelegenheid om andermaal te duiden op het belang van veilig bloed voor transfusie en de noodzaak van vrijwillige bloeddonatie.

Volgens een studie van Kaiser Permanente verlaagt meer lichaamsbeweging het aantal ziekenhuisopnames, het aantal opnames op de intensive care en de sterfte na een sars-CoV-2-infectie.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

de Apotheker op Twitter

Taskforce belicht vaccinatiestrategie

Uit het magazine

"De vaccinatiestrategie is geslaagd als we ook de meest kwetsbaren - chronisch zieken, daklozen, mensen zonder papieren... - bereiken. Communicatie naar deze groepen is daarbij cruciaal en moet zo wetenschappelijk mogelijk gebeuren. En de gehanteerde strategie wil mensen verbinden, niet verdelen."

Bekijk de artikels