Wat is de rol van de apotheker in rampen en noodsituaties? Zijn ze voorbereid op rampen? Dat onderzoekt Sofie Kuterna, student Farmaceutische Zorg aan de Universiteit Antwerpen. U kan haar onderzoek helpen door een korte enquête in te vullen.

Tegen 2050 zal het aantal 65-plussers in ons land met een derde toenemen, het aantal 80-plussers zal zelfs verdubbelen.Het aandeel 65-plussers in de totale bevolking zal stijgen van 19,6 procent in 2022 naar 25,1 procent in 2050. Die vergrijzing zorgt voor heel wat maatschappelijke uitdagingen, niet in het minst in de gezondheidzorg.

In België lijden meer dan 700.000 mensen aan de longaandoening COPD, beter bekend als 'rokerslong'. Sinds begin april kunnen patiënten met deze chronische longziekte rekenen op een volledig terugbetaalde zorgverlening in de apotheek.

Het project Stock Monitoring Tool, een hulpmiddel om de voorraad van geneesmiddelen te monitoren, is een testfase ingegaan. Het project moet toelaten om beter te anticiperen op onbeschikbaarheden van geneesmiddelen.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft de voorbije drie jaar 120 overeenkomsten met de farma-industrie afgesloten of verlengd voor de terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen. Volgens De Standaard zijn deze overeenkomsten al goed voor 60 procent van het globale geneesmiddelenbudget. Die cijfers kloppen niet, reageren het RIZIV en pharma.be.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Recentste editie

'Samenwerken met de apothekers' - Gezondheid van vrouwen: waarom een gebrek aan belangstelling? - De (peri)menopauze, het einde van een taboe?

Lees het magazine

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Partner content

De Apotheker Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overhe­den de toegang tot het netwerk van De Apotheker. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.