Geneesmiddelen zijn bij het Antigifcentrum verantwoordelijk voor de helft van de oproepen. Naast toxicomanie en suïcidepogingen gaat het om therapeutische vergissingen (zowat een derde van de oproepen voor geneesmiddelen): overdosering, gebruik van een verkeerd product, onverwachte nevenwerkingen, verkeerde toedieningswijze, interactie met andere producten (andere geneesmiddelen, voeding, alcohol...), inname van vervallen geneesmiddelen, enz.

Therapeutische vergissingen hebben vaak betrekking op overdosering (4.900 oproepen), opvallend veel bij kinderen. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat ouders elk apart van elkaar tot de conclusie komen dat ze allebei een geneesmiddel aan hun kind hebben gegeven - denk aan hoestsiroop of pijnstillers. Of ze gebruiken de verkeerde doseerpipet, niet-geijkte lepels, of ze geven de dosis die voorzien is voor een ouder kind in het gezin aan de jongste...

Ook het toedienen van een verkeerd product komt vaak voor (zo'n 2.000 oproepen): door medicatie zonder verpakking te laten rondslingeren wordt een slaapmiddel al eens verward met een antidepressivum, of een middel tegen buikloop. Of druppelflesjes met fysiologisch water of pakweg essentiële oliën worden verwisseld... Verkeerde toedieningswijzen passen eveneens in het rijtje: oordruppels in het oog of in de neus bijvoorbeeld.

Therapeutische vergissingen komen zowel bij volwassenen (60%) als bij kinderen (40%) voor, en voornamelijk 's avonds of 's nachts. Vermoeidheid, onvoldoende verlichting of slecht zicht kunnen een verklaring zijn voor de verwarring tussen gelijkende verpakkingen. Bij ouderen kunnen geheugenstoornissen ertoe leiden dat ze hetzelfde geneesmiddel meerdere keren innemen.

Blootstelling aan geneesmiddelen is de voornaamste reden van de oproepen bij het Antigifcentrum, gevolgd door huishoudproducten, cosmetische producten, fytosanitaire producten, planten en paddenstoelen en voedingsmiddelen. Oproepen voor beten of steken van dieren maken maar een klein percentage uit.

Het globale aantal oproepen stijgt jaar na jaar, dus ook de oproepen voor geneesmiddelen.

Meer hierover leest u in de Apotheker van vandaag.

Geneesmiddelen zijn bij het Antigifcentrum verantwoordelijk voor de helft van de oproepen. Naast toxicomanie en suïcidepogingen gaat het om therapeutische vergissingen (zowat een derde van de oproepen voor geneesmiddelen): overdosering, gebruik van een verkeerd product, onverwachte nevenwerkingen, verkeerde toedieningswijze, interactie met andere producten (andere geneesmiddelen, voeding, alcohol...), inname van vervallen geneesmiddelen, enz.Therapeutische vergissingen hebben vaak betrekking op overdosering (4.900 oproepen), opvallend veel bij kinderen. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat ouders elk apart van elkaar tot de conclusie komen dat ze allebei een geneesmiddel aan hun kind hebben gegeven - denk aan hoestsiroop of pijnstillers. Of ze gebruiken de verkeerde doseerpipet, niet-geijkte lepels, of ze geven de dosis die voorzien is voor een ouder kind in het gezin aan de jongste...Ook het toedienen van een verkeerd product komt vaak voor (zo'n 2.000 oproepen): door medicatie zonder verpakking te laten rondslingeren wordt een slaapmiddel al eens verward met een antidepressivum, of een middel tegen buikloop. Of druppelflesjes met fysiologisch water of pakweg essentiële oliën worden verwisseld... Verkeerde toedieningswijzen passen eveneens in het rijtje: oordruppels in het oog of in de neus bijvoorbeeld.Therapeutische vergissingen komen zowel bij volwassenen (60%) als bij kinderen (40%) voor, en voornamelijk 's avonds of 's nachts. Vermoeidheid, onvoldoende verlichting of slecht zicht kunnen een verklaring zijn voor de verwarring tussen gelijkende verpakkingen. Bij ouderen kunnen geheugenstoornissen ertoe leiden dat ze hetzelfde geneesmiddel meerdere keren innemen.Blootstelling aan geneesmiddelen is de voornaamste reden van de oproepen bij het Antigifcentrum, gevolgd door huishoudproducten, cosmetische producten, fytosanitaire producten, planten en paddenstoelen en voedingsmiddelen. Oproepen voor beten of steken van dieren maken maar een klein percentage uit.Het globale aantal oproepen stijgt jaar na jaar, dus ook de oproepen voor geneesmiddelen.Meer hierover leest u in de Apotheker van vandaag.