"Aangaande het Russische vaccin Sputnik V gaat het vooral om een communicatiestunt van Vladimir Poetin om Rusland in de belangstelling te plaatsen. Maar het is alleszins interessant om vast te stellen dat de wedren naar een vaccin een versnelling hoger schakelt", zegt prof. Jean-Michel Dogné, hoofd van de faculteit Farmacie aan de universiteit van Namen en expert bij het Fagg, de EMA en de WGO.

Noodhulp

De Europese Commissie stelde begin juni al een strategie voor waarbij de lidstaten de farmabedrijven financieel ondersteunen in ruil voor het recht om een welbepaald aantal vaccindoses aan te kopen, binnen een bepaalde termijn en tegen een afgesproken prijs. "Een deel van de initiële kosten gedragen door de producenten zal gefinancierd worden dankzij deze noodhulp. Daar staat tegenover dat de firma's hun prijzen zullen moeten verminderen aangezien ze een voorafbetaling hebben gekregen van Europa."

Als de Europese Commissie een contract afsluit met een vaccinontwikkelaar, kunnen de lidstaten al dan niet deelnemen aan het aankoopbod, en eventueel nog extra financiering toekennen bovenop wat Europa voorstelt, legt de Waalse prof uit. "In ons land zag zopas een comité van experts het levenslicht, binnen het Fagg. Het bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende sectoren (Fagg, FOD Volksgezondheid, de Gemeenschappen) en zal de overheid advies even over welke vaccins aan te kopen." Het comité kwam voor het eerst samen op 18 augustus en buigt zich over het vaccin van AstraZeneca/Oxford University.

Keuze genoeg

Volgens prof. Dogné doen de lidstaten er best aan om meerdere vaccins te kiezen. "Zo beperk je het risico op bevoorradingsproblemen. Ook de afweging tussen baten en risico's is van belang, evenals politieke overwegingen - denk dan aan de keuze voor een vaccin zoals dat van AstraZeneca dat mogelijk in ons land zou geproduceerd worden. Een essentieel criterium lijkt me de snelle beschikbaarheid van een doeltreffend en veilig vaccin. Er zijn momenteel 29 vaccins in de klinische fase en zo'n 180 in ontwikkeling. Keuze genoeg dus."

Van die 29 vaccins in klinisch onderzoek, zitten er zes in fase 3 (dat van AstraZeneca/Oxford is het verst gevorderd, naast Moderna, het vaccin van Pfizer en die ontwikkeld door Chinese instituten), een tiental in fase 2 en eveneens een tiental in fase 1.

"De Europese Commissie onderhandelt momenteel met tien vaccinontwikkelaars met een interessant potentieel, voornamelijk in fase 3 en 2. AstraZeneca bijvoorbeeld heeft al een voorafgaande aanvraag gedaan bij het Europese geneesmiddelenagentschap voor de indiening van hun vaccindossier. Ze hopen fase 3 af te ronden met tussentijdse resultaten eind oktober-begin november en finale resultaten eind november, zodat het vaccin op de markt kan komen tegen eind dit jaar of begin januari."

"Aangaande het Russische vaccin Sputnik V gaat het vooral om een communicatiestunt van Vladimir Poetin om Rusland in de belangstelling te plaatsen. Maar het is alleszins interessant om vast te stellen dat de wedren naar een vaccin een versnelling hoger schakelt", zegt prof. Jean-Michel Dogné, hoofd van de faculteit Farmacie aan de universiteit van Namen en expert bij het Fagg, de EMA en de WGO. NoodhulpDe Europese Commissie stelde begin juni al een strategie voor waarbij de lidstaten de farmabedrijven financieel ondersteunen in ruil voor het recht om een welbepaald aantal vaccindoses aan te kopen, binnen een bepaalde termijn en tegen een afgesproken prijs. "Een deel van de initiële kosten gedragen door de producenten zal gefinancierd worden dankzij deze noodhulp. Daar staat tegenover dat de firma's hun prijzen zullen moeten verminderen aangezien ze een voorafbetaling hebben gekregen van Europa."Als de Europese Commissie een contract afsluit met een vaccinontwikkelaar, kunnen de lidstaten al dan niet deelnemen aan het aankoopbod, en eventueel nog extra financiering toekennen bovenop wat Europa voorstelt, legt de Waalse prof uit. "In ons land zag zopas een comité van experts het levenslicht, binnen het Fagg. Het bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende sectoren (Fagg, FOD Volksgezondheid, de Gemeenschappen) en zal de overheid advies even over welke vaccins aan te kopen." Het comité kwam voor het eerst samen op 18 augustus en buigt zich over het vaccin van AstraZeneca/Oxford University.Keuze genoegVolgens prof. Dogné doen de lidstaten er best aan om meerdere vaccins te kiezen. "Zo beperk je het risico op bevoorradingsproblemen. Ook de afweging tussen baten en risico's is van belang, evenals politieke overwegingen - denk dan aan de keuze voor een vaccin zoals dat van AstraZeneca dat mogelijk in ons land zou geproduceerd worden. Een essentieel criterium lijkt me de snelle beschikbaarheid van een doeltreffend en veilig vaccin. Er zijn momenteel 29 vaccins in de klinische fase en zo'n 180 in ontwikkeling. Keuze genoeg dus."Van die 29 vaccins in klinisch onderzoek, zitten er zes in fase 3 (dat van AstraZeneca/Oxford is het verst gevorderd, naast Moderna, het vaccin van Pfizer en die ontwikkeld door Chinese instituten), een tiental in fase 2 en eveneens een tiental in fase 1."De Europese Commissie onderhandelt momenteel met tien vaccinontwikkelaars met een interessant potentieel, voornamelijk in fase 3 en 2. AstraZeneca bijvoorbeeld heeft al een voorafgaande aanvraag gedaan bij het Europese geneesmiddelenagentschap voor de indiening van hun vaccindossier. Ze hopen fase 3 af te ronden met tussentijdse resultaten eind oktober-begin november en finale resultaten eind november, zodat het vaccin op de markt kan komen tegen eind dit jaar of begin januari."