In totaal vertegenwoordigen de magistrale bereidingen die in de openbare officina's worden afgeleverd, een budget van 66 miljoen euro per jaar voor de verzekering en een budget van 17 miljoen euro voor de patiënten. Bijna vijf van de 100 geneesmiddelenvoorschriften zijn magistrale bereidingen. In de meeste gevallen zijn die voorschriften occasioneel. Op de 1,5 miljoen patiënten die in 2019 een magistrale bereiding hebben ontvangen, heeft 51% er slechts één ontvangen. Ongeveer 21% van die patiënten hebben meer dan vier magistrale bereidingen ontvangen.

De huisartsen schreven de meeste magistrale bereidingen voor (72%). Bij de specialisten staan de dermatologen op kop: iets minder dan een terugbetaald voorschrift is een magistrale bereiding. Meestal gaat het dan om zalven (81%) en lotions voor uitwendig gebruik (10%), terwijl die twee galenische vormen samen slechts 17% uitmaken van de magistralen voorgeschreven door andere artsen. Ze worden gevolgd door de reumatologen voor wie het grootste voordeel is dat ze de doseringen kunnen aanpassen. Bij de oncologen is zowat een op de tien voorschriften een magistrale bereiding.

Welke bestanddelen worden het vaakst voorgeschreven? Calciumcarbonaat zit in 18,8% en methadon in 6% van de magistrale voorschriften door huisartsen. Op de tweede plaats staan de verbanden, wat in feite "pseudo" magistrale bereidingen zijn, die om historische redenen nog steeds als zodanig geregistreerd worden, stipt het Riziv aan. Al zijn er plannen om ze over te hevelen naar de categorie van de medische hulpmiddelen. Bij de specialisten is de top 3 dezelfde.

Alle gegevens kan u terugvinden in de nieuwste Infospot van het Riziv.

In totaal vertegenwoordigen de magistrale bereidingen die in de openbare officina's worden afgeleverd, een budget van 66 miljoen euro per jaar voor de verzekering en een budget van 17 miljoen euro voor de patiënten. Bijna vijf van de 100 geneesmiddelenvoorschriften zijn magistrale bereidingen. In de meeste gevallen zijn die voorschriften occasioneel. Op de 1,5 miljoen patiënten die in 2019 een magistrale bereiding hebben ontvangen, heeft 51% er slechts één ontvangen. Ongeveer 21% van die patiënten hebben meer dan vier magistrale bereidingen ontvangen.De huisartsen schreven de meeste magistrale bereidingen voor (72%). Bij de specialisten staan de dermatologen op kop: iets minder dan een terugbetaald voorschrift is een magistrale bereiding. Meestal gaat het dan om zalven (81%) en lotions voor uitwendig gebruik (10%), terwijl die twee galenische vormen samen slechts 17% uitmaken van de magistralen voorgeschreven door andere artsen. Ze worden gevolgd door de reumatologen voor wie het grootste voordeel is dat ze de doseringen kunnen aanpassen. Bij de oncologen is zowat een op de tien voorschriften een magistrale bereiding.Welke bestanddelen worden het vaakst voorgeschreven? Calciumcarbonaat zit in 18,8% en methadon in 6% van de magistrale voorschriften door huisartsen. Op de tweede plaats staan de verbanden, wat in feite "pseudo" magistrale bereidingen zijn, die om historische redenen nog steeds als zodanig geregistreerd worden, stipt het Riziv aan. Al zijn er plannen om ze over te hevelen naar de categorie van de medische hulpmiddelen. Bij de specialisten is de top 3 dezelfde.Alle gegevens kan u terugvinden in de nieuwste Infospot van het Riziv.