De bedoeling is om de toegankelijkheid tot die tests te vergroten. In december waren er al dergelijke pilootprojecten in testcentra en bij de huisartsen.

Protocollen

Sinds 29 maart en tot 29 april loopt dit nieuwe project in acht apotheken, gevestigd in Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht. Het gaat om snelle antigeentests (met een neus-keelwisser) die al na 15 minuten een resultaat opleveren. Ze worden enkel uitgevoerd bij symptomatische patiënten tussen dag 0 en 5, op het moment dus dat de test optimaal betrouwbaar is en geen bevestiging via PCR vergt (volgens Sciensano). In geval van een positief resultaat kan de apotheker meteen het call center en eventueel de huisarts inlichten, zodat de contact tracing, de verdere opvolging of bijkomende advies opgestart wordt.

De deelnemende apothekers stelden protocollen op over de navolging van de sanitaire maatregelen door de cliënten en het apotheekteam, de optimale uitvoering van de test, de doorverwijzing van de patiënt en de registratie van de resultaten.

Graadmeter

Het project is ook een graadmeter van de respons op het initiatief. "In grote steden is het niet altijd evident om de burgers te bereiken via de huisartsen of de testcentra. Dank zij de nabijheid en de vertrouwensband met de apotheker kunnen wie die groep gelukkig gemakkelijk en efficiënt aanspreken", vindt de commissie.

"In deze drie Brusselse gemeenten, waar de meeste inwoners geen vaste huisarts hebben, kan de apotheker een belangrijke bijdrage vormen in de informatie, opsporing en testing van personen die naar de apotheek komen met gezondheidsproblemen en symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting", luidt het verder.

Na vier weken volgt een evaluatie. Als de resultaten positief zijn, kan het testproject uitgebreid worden naar de andere Brusselse apotheken.

De bedoeling is om de toegankelijkheid tot die tests te vergroten. In december waren er al dergelijke pilootprojecten in testcentra en bij de huisartsen.ProtocollenSinds 29 maart en tot 29 april loopt dit nieuwe project in acht apotheken, gevestigd in Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht. Het gaat om snelle antigeentests (met een neus-keelwisser) die al na 15 minuten een resultaat opleveren. Ze worden enkel uitgevoerd bij symptomatische patiënten tussen dag 0 en 5, op het moment dus dat de test optimaal betrouwbaar is en geen bevestiging via PCR vergt (volgens Sciensano). In geval van een positief resultaat kan de apotheker meteen het call center en eventueel de huisarts inlichten, zodat de contact tracing, de verdere opvolging of bijkomende advies opgestart wordt.De deelnemende apothekers stelden protocollen op over de navolging van de sanitaire maatregelen door de cliënten en het apotheekteam, de optimale uitvoering van de test, de doorverwijzing van de patiënt en de registratie van de resultaten.GraadmeterHet project is ook een graadmeter van de respons op het initiatief. "In grote steden is het niet altijd evident om de burgers te bereiken via de huisartsen of de testcentra. Dank zij de nabijheid en de vertrouwensband met de apotheker kunnen wie die groep gelukkig gemakkelijk en efficiënt aanspreken", vindt de commissie. "In deze drie Brusselse gemeenten, waar de meeste inwoners geen vaste huisarts hebben, kan de apotheker een belangrijke bijdrage vormen in de informatie, opsporing en testing van personen die naar de apotheek komen met gezondheidsproblemen en symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting", luidt het verder.Na vier weken volgt een evaluatie. Als de resultaten positief zijn, kan het testproject uitgebreid worden naar de andere Brusselse apotheken.