Dat is vandaag goedgekeurd in de commissie Volksgezondheid in de Kamer van volksvertegenwoordigers, meldt het kabinet van de minister.

Voor wachtbeurten tijdens de nacht (van 22 uur 's avonds tot 8 uur 's morgens) zullen apothekers een permanentievergoeding ontvangen van de overheid voor deze dienstverlening. In het huidige systeem bestaat er een wachtvergoeding per verkocht geneesmiddel. "Het kan voorvallen dat apothekers van wacht gedurende een hele nacht niemand over de vloer krijgen en dan geen vergoeding ontvangen. Hier komt binnenkort een einde aan", vertelt De Block.

Apothekers zullen tijdens een wachtbeurt geen toelage meer aanrekenen aan patiënten voor geneesmiddelen op voorschrift. "Behalve als het overduidelijk gaat over een niet-dringend geval", benadrukt Kamerlid en mede-indiener van het wetsvoorstel Dirk Janssens (Open Vld).

Het precieze bedrag van de permanentievergoeding is nog niet bekend. Dat wordt uitgewerkt in een aanpassing van het KB. Voor 2019 is een budget van ongeveer 8 miljoen euro voorzien voor de wachtdiensten van de apothekers.

Dat is vandaag goedgekeurd in de commissie Volksgezondheid in de Kamer van volksvertegenwoordigers, meldt het kabinet van de minister. Voor wachtbeurten tijdens de nacht (van 22 uur 's avonds tot 8 uur 's morgens) zullen apothekers een permanentievergoeding ontvangen van de overheid voor deze dienstverlening. In het huidige systeem bestaat er een wachtvergoeding per verkocht geneesmiddel. "Het kan voorvallen dat apothekers van wacht gedurende een hele nacht niemand over de vloer krijgen en dan geen vergoeding ontvangen. Hier komt binnenkort een einde aan", vertelt De Block.Apothekers zullen tijdens een wachtbeurt geen toelage meer aanrekenen aan patiënten voor geneesmiddelen op voorschrift. "Behalve als het overduidelijk gaat over een niet-dringend geval", benadrukt Kamerlid en mede-indiener van het wetsvoorstel Dirk Janssens (Open Vld). Het precieze bedrag van de permanentievergoeding is nog niet bekend. Dat wordt uitgewerkt in een aanpassing van het KB. Voor 2019 is een budget van ongeveer 8 miljoen euro voorzien voor de wachtdiensten van de apothekers.