Internationaal speelt ons land een toonaangevende rol in het wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van biofarmaceuticals. Een netwerk van meer dan tweehonderd KMO's werkt samen met farmagiganten als Pfizer, Johnson & Johnson, UCB, Genzyme enz.
...
Dat die kleine bedrijfjes met vaak exotische namen zoals Ablynx, Galapagos, OncoMethylome Sciences enzoverder en het onderzoek naar biofarmaceutica hier zo goed gedijen, houdt verband met verschillende factoren. Onder meer beschikt België op een kleine oppervlakte over een bijzonder hoge concentratie aan universitaire ziekenhuizen. Tevens zijn er binnen een radius van honderd kilometer 16 universiteiten. Ons land heeft ook enkele internationaal gerenommeerde onderzoekscentra op zijn grondgebied. De vaderlandse plethora is welbekend. Minder bekend is echter dat per capita België het hoogste aantal artsen ter wereld heeft dat onderzoek verricht naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Kennisindustrie Op dit vlak zet ook de overheid zijn beste beentje voor. Het stimuleren van de kennisindustrie gebeurt in Vlaanderen via de biotech-cluster FlandersBio (www. flandersbio.be), in Wallonië via BioWin (www.biowin.org) en in Brussel via Bio&Pharma (www.biotechinbrussels.be). Ook de oprichting van het FAGG wordt als gunstig gepercipieerd. In ons land kunnen bedrijven binnen de twee weken toelating krijgen voor de opstart van fase 1 klinische proeven. Daarmee zijn we Europees kop-loper. Opmerkelijk is de positieve houding van de bevolking ten opzichte van de biofarmaceutische industrie. Uit een enquête van de Belgian Federation for Chemistry and Life Sciences Industry (www.investin biopharma.be) blijkt een 'positieve' tot 'zeer positieve' attitude bij 84 procent van de mensen. Dat is volgens de federatie de hoogste score ter wereld.
Verder lezen?
Registreer u om toegang te krijgen tot de inhoud van deze website.* Lees bovendien elke maand 4 gratis artikelen
* de Apotheker zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
de Apotheker-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen
* de Apotheker zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
de Apotheker-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen