Wat is een coronavirus? Hoe wordt het doorgegeven? Wat zijn de symptomen? Is er een behandeling? Hoe kan je je tegen het virus wapenen? Om apothekers te helpen bij het beantwoorden van vragen van patiënten, zette de FIP een gids online over de epidemie met het coronavirus 2019-nCoV. Die wordt geactualiseerd van zodra er nieuwe gegevens beschikbaar komen.

De bedoeling is om apothekers en apotheekpersoneel informatie, pertinente richtlijnen en referenties aan te reiken over coronavirusepidemieën - en meer bepaald het nieuwe 2019-nCoV. Dat zowel in de context van eerstelijnszorg als in het ziekenhuis, en voor apothekers die werkzaam zijn in klinische laboratoria. De gids wil dus helpen om de verspreiding van het virus te voorkomen. De nadruk ligt daarbij op de rol van de apotheker als bron van informatie en als sleutelfiguur in de bestrijding van de besmetting.

Een volledig hoofdstuk gaat in op vaak gestelde vragen. Een ander onderdeel ontkracht een aantal mythes over het virus, zoals 'contact met Chinezen is af te raden', 'look eten kan een besmetting met het virus voorkomen', '2019-CoV vormt enkel een probleem voor ouderen of mensendie al ziek zijn', ...

Een bibliografie en links naar bronnen in het Frans, Engels, Chinees, Arabisch, Russisch, Zweeds, Spaans en Portugees sluiten de gids af.

In de vijf bijlagen vindt u een lijst met de belangrijkste geneesmiddelen voor de behandeling van een 2019-nCov-besmetting, een opsomming van de voornaamste installaties, uitrustingen en materialen voor individuele bescherming, de beslissingsboom voor officina-apothekers, de WGO-gids voor de lokale productie van handrub, en een lijst van de ontsmettingsmiddelen voor besmette voorwerpen.

Wat is een coronavirus? Hoe wordt het doorgegeven? Wat zijn de symptomen? Is er een behandeling? Hoe kan je je tegen het virus wapenen? Om apothekers te helpen bij het beantwoorden van vragen van patiënten, zette de FIP een gids online over de epidemie met het coronavirus 2019-nCoV. Die wordt geactualiseerd van zodra er nieuwe gegevens beschikbaar komen. De bedoeling is om apothekers en apotheekpersoneel informatie, pertinente richtlijnen en referenties aan te reiken over coronavirusepidemieën - en meer bepaald het nieuwe 2019-nCoV. Dat zowel in de context van eerstelijnszorg als in het ziekenhuis, en voor apothekers die werkzaam zijn in klinische laboratoria. De gids wil dus helpen om de verspreiding van het virus te voorkomen. De nadruk ligt daarbij op de rol van de apotheker als bron van informatie en als sleutelfiguur in de bestrijding van de besmetting.Een volledig hoofdstuk gaat in op vaak gestelde vragen. Een ander onderdeel ontkracht een aantal mythes over het virus, zoals 'contact met Chinezen is af te raden', 'look eten kan een besmetting met het virus voorkomen', '2019-CoV vormt enkel een probleem voor ouderen of mensendie al ziek zijn', ...Een bibliografie en links naar bronnen in het Frans, Engels, Chinees, Arabisch, Russisch, Zweeds, Spaans en Portugees sluiten de gids af.In de vijf bijlagen vindt u een lijst met de belangrijkste geneesmiddelen voor de behandeling van een 2019-nCov-besmetting, een opsomming van de voornaamste installaties, uitrustingen en materialen voor individuele bescherming, de beslissingsboom voor officina-apothekers, de WGO-gids voor de lokale productie van handrub, en een lijst van de ontsmettingsmiddelen voor besmette voorwerpen.