Om voldoende afnamecapaciteit voor covid-testen te garanderen, was het hoogdringend om een tijdelijke afwijking te voorzien zodat voldoende personeel ingezet kan worden, luidt het in een persbericht van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. "Om de kwaliteit te verzekeren, konden binnen de huidige wetgeving testen enkel afgenomen worden door artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, de medisch laboratoriumtechnologen en de studenten in opleiding tijdens hun stage tot arts, verpleegkundige of medisch laboratoriumtechnoloog.'"

"Om voldoende afnamecapaciteit te garanderen, krijgen nu ook bijkomende beroepsgroepen de toelating om covid-testen af te nemen, de tandartsen, de apothekers, de logopedisten, de ambulanciers (met minstens 2 jaar beroepservaring) en de mondhygiënisten. Op die manier worden artsen en verpleegkundigen vrijgemaakt voor taken in de zorg."

De wetswijziging treedt in voege na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Een ander amendement dat werd goedgekeurd vergemakkelijkt het transfereren en vervoeren van patiënten tussen ziekenhuizen.

Minister Vandenbroucke is tevreden omdat met deze twee wetgevende initiatieven de enorme druk op het zorgpersoneel onmiddellijk aangepakt wordt.

Om voldoende afnamecapaciteit voor covid-testen te garanderen, was het hoogdringend om een tijdelijke afwijking te voorzien zodat voldoende personeel ingezet kan worden, luidt het in een persbericht van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. "Om de kwaliteit te verzekeren, konden binnen de huidige wetgeving testen enkel afgenomen worden door artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, de medisch laboratoriumtechnologen en de studenten in opleiding tijdens hun stage tot arts, verpleegkundige of medisch laboratoriumtechnoloog.'""Om voldoende afnamecapaciteit te garanderen, krijgen nu ook bijkomende beroepsgroepen de toelating om covid-testen af te nemen, de tandartsen, de apothekers, de logopedisten, de ambulanciers (met minstens 2 jaar beroepservaring) en de mondhygiënisten. Op die manier worden artsen en verpleegkundigen vrijgemaakt voor taken in de zorg." De wetswijziging treedt in voege na publicatie in het Belgisch Staatsblad.Een ander amendement dat werd goedgekeurd vergemakkelijkt het transfereren en vervoeren van patiënten tussen ziekenhuizen. Minister Vandenbroucke is tevreden omdat met deze twee wetgevende initiatieven de enorme druk op het zorgpersoneel onmiddellijk aangepakt wordt.