Een geconstipeerde man... Die stond voor mij in de apotheek. Ik kwam na de man binnen en hoorde hem in zacht gefluister zijn probleem over de toonbank uitleggen. Gelukkig alleen woordelijk... Je merkte duidelijk dat hij er mee zat. Je zou van minder. Blijkbaar had hij de feestmaaltijden tijdens de overgang van oud naar nieuw maar matig verteerd. Uiteraard wist de apothekeres wel raad met zoveel ongemak. Met veel zwier haalde ze een middeltje uit de kast achter haar, waarna ze in weinig aan de verbeelding overlatende bewoordingen aan de man uitlegde hoe hij het diende te gebruiken. Ik ontwikkelde spontaan heel veel interesse in een rek gevuld met allerlei zeepproducten. Ik voelde mee met de man, niet zozeer over zijn ongemak, maar eerder over het feit dat ondertussen de hele winkel wist wat er aan de hand was en dat de man - hopelijk - 10 tot 15 minuten na de "inname" van het product van zijn probleem zou ontlast zijn (oh, deze was te mooi om te laten liggen). Tot zover de privacy van de patiënt.

Het is ondertussen alweer even geleden dat 25 mei een storm van privacy gerelateerde emails veroorzaakte. Je zou bijna denken dat het nooit gebeurd is. Want iedereen heeft ondertussen toch wel een lijst van alle plaatsen waar ze gevoelige informatie opslaan. En we hebben zelfs met z'n allen Data Protection Officers aangeworven of benoemd om alles in goede banen te leiden. Toch?

Hebben we de dagelijkse privacy wel altijd even goed in de smiezen? Mijn apotheekbezoekje toont alleszins van niet.

Maar hoe zit het eigenlijk met de dagelijkse privacy? Hebben we die wel altijd even goed in de smiezen? Mijn apotheekbezoekje toont alleszins van niet. En ik kan mij er niet van ontdoen dat dit geen uitzondering kan zijn. Een week of twee geleden moest ik iemand oppikken in een ziekenhuis. Rustig in de wachtzaal zittend, kon ik observeren wie voor welke aandoening kwam. Het begint al met het roepen van de naam, om vervolgens nog voor de deur van het kabinet gesloten werd te horen: "Dat was voor die ontsteking in de rechterknie?" Valt naam en aandoening niet onder 'gevoelige data'?

Nu ja, liever een ontstoken knie dan een geconstipeerde man... Ik hoop trouwens dat hij ervan verlost geraakt is. Zo meelevend ben ik dan wel...

Een geconstipeerde man... Die stond voor mij in de apotheek. Ik kwam na de man binnen en hoorde hem in zacht gefluister zijn probleem over de toonbank uitleggen. Gelukkig alleen woordelijk... Je merkte duidelijk dat hij er mee zat. Je zou van minder. Blijkbaar had hij de feestmaaltijden tijdens de overgang van oud naar nieuw maar matig verteerd. Uiteraard wist de apothekeres wel raad met zoveel ongemak. Met veel zwier haalde ze een middeltje uit de kast achter haar, waarna ze in weinig aan de verbeelding overlatende bewoordingen aan de man uitlegde hoe hij het diende te gebruiken. Ik ontwikkelde spontaan heel veel interesse in een rek gevuld met allerlei zeepproducten. Ik voelde mee met de man, niet zozeer over zijn ongemak, maar eerder over het feit dat ondertussen de hele winkel wist wat er aan de hand was en dat de man - hopelijk - 10 tot 15 minuten na de "inname" van het product van zijn probleem zou ontlast zijn (oh, deze was te mooi om te laten liggen). Tot zover de privacy van de patiënt.Het is ondertussen alweer even geleden dat 25 mei een storm van privacy gerelateerde emails veroorzaakte. Je zou bijna denken dat het nooit gebeurd is. Want iedereen heeft ondertussen toch wel een lijst van alle plaatsen waar ze gevoelige informatie opslaan. En we hebben zelfs met z'n allen Data Protection Officers aangeworven of benoemd om alles in goede banen te leiden. Toch?Maar hoe zit het eigenlijk met de dagelijkse privacy? Hebben we die wel altijd even goed in de smiezen? Mijn apotheekbezoekje toont alleszins van niet. En ik kan mij er niet van ontdoen dat dit geen uitzondering kan zijn. Een week of twee geleden moest ik iemand oppikken in een ziekenhuis. Rustig in de wachtzaal zittend, kon ik observeren wie voor welke aandoening kwam. Het begint al met het roepen van de naam, om vervolgens nog voor de deur van het kabinet gesloten werd te horen: "Dat was voor die ontsteking in de rechterknie?" Valt naam en aandoening niet onder 'gevoelige data'?Nu ja, liever een ontstoken knie dan een geconstipeerde man... Ik hoop trouwens dat hij ervan verlost geraakt is. Zo meelevend ben ik dan wel...