Mocht de overheid aan onze sector vragen om in ons land aan de covid-19-testing mee te werken, hoeveel apothekers zouden zich daar dan vrijwillig voor aanbieden? En hoeveel apotheken beschikken over de nodige ruimte om die testing in optimale kwaliteits- en veiligheidsomstandigheden uit te kunnen voeren? Die twee vragen stelde de APB begin november aan de leden. 390 apothekers gaven gevolg aan de rondvraag.

Op de vraag 'Als onze sector de toelating krijgt om op vrijwillige basis antigeensneltests uit te voeren, zou je dan bereid zijn om dat in je apotheek te integreren?' gaf 49% aan daartoe bereid te zijn, 51% antwoordde negatief. Van de eerste groep beschikt 38% naar eigen zeggen over een aparte ruimte die daartoe kan ingericht worden.

Frankrijk als voorbeeld?

Bij onze zuiderburen zijn apothekers al een tijdje ingeschakeld in de testingstrategie. Kan hun ervaring als voorbeeld dienen voor België? In een videogesprek met de APB stelt Alain Delgutte, die de apothekers-titularissen vertegenwoordigt in de Nationale Raad van de Franse l'Ordre des Pharmaciens, die ervaring voor. Zijn boodschap voor de Belgische collega's is duidelijk. "Met onze toegankelijkheid en wetenschappelijke knowhow als grote troeven, mogen we trots zijn op wat we als apothekers bewerkstelligen. We moeten de overheid oplossingen voorstellen, want de wil om de zorgtoegankelijkheid te vergroten is er wel degelijk. Dat is ook wat we gedaan hebben met de griepvaccinatie: onze hulp aanbieden, als aanvulling op de andere zorgverstrekkers. Als er een experimentele fase moet worden doorlopen, moeten we dat doen, en op een kwaliteitsvolle manier. We kregen ook de steun van de bevolking. (...) We leven in een veranderende wereld, we moeten mee evolueren. Laten we er dus voor gaan!"

Mocht de overheid aan onze sector vragen om in ons land aan de covid-19-testing mee te werken, hoeveel apothekers zouden zich daar dan vrijwillig voor aanbieden? En hoeveel apotheken beschikken over de nodige ruimte om die testing in optimale kwaliteits- en veiligheidsomstandigheden uit te kunnen voeren? Die twee vragen stelde de APB begin november aan de leden. 390 apothekers gaven gevolg aan de rondvraag. Op de vraag 'Als onze sector de toelating krijgt om op vrijwillige basis antigeensneltests uit te voeren, zou je dan bereid zijn om dat in je apotheek te integreren?' gaf 49% aan daartoe bereid te zijn, 51% antwoordde negatief. Van de eerste groep beschikt 38% naar eigen zeggen over een aparte ruimte die daartoe kan ingericht worden. Frankrijk als voorbeeld? Bij onze zuiderburen zijn apothekers al een tijdje ingeschakeld in de testingstrategie. Kan hun ervaring als voorbeeld dienen voor België? In een videogesprek met de APB stelt Alain Delgutte, die de apothekers-titularissen vertegenwoordigt in de Nationale Raad van de Franse l'Ordre des Pharmaciens, die ervaring voor. Zijn boodschap voor de Belgische collega's is duidelijk. "Met onze toegankelijkheid en wetenschappelijke knowhow als grote troeven, mogen we trots zijn op wat we als apothekers bewerkstelligen. We moeten de overheid oplossingen voorstellen, want de wil om de zorgtoegankelijkheid te vergroten is er wel degelijk. Dat is ook wat we gedaan hebben met de griepvaccinatie: onze hulp aanbieden, als aanvulling op de andere zorgverstrekkers. Als er een experimentele fase moet worden doorlopen, moeten we dat doen, en op een kwaliteitsvolle manier. We kregen ook de steun van de bevolking. (...) We leven in een veranderende wereld, we moeten mee evolueren. Laten we er dus voor gaan!"