Dat doet het federaal geneesmiddelenagentschap nadat een oudere persoon onlangs overleed omdat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen. Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen, klinkt het.

Er bestaan veel geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten en ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Die producten kunnen gemakkelijk een intoxicatie veroorzaken wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt.

Dat gebeurde ook bij een oudere persoon, die overleed nadat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De patiënt werd apathisch. Een bloedonderzoek bevestigde hypercalciëmie en hypervitaminose D.

Het FAGG benadrukt dat het belangrijk is om de doseringsaanbevelingen voor geneesmiddelen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten goed op te volgen.

Het is belangrijk om de calciumspiegel en de nierfunctie van een patiënt op te volgen tijdens de behandeling met vitamine D. Dat is zeker noodzakelijk bij ouderen en bij patiënten die tegelijkertijd ook behandeld worden met hartglycosiden of diuretica.

Wanneer er hypercalciëmie optreedt, moet de patiënt de behandeling met vitamine D stopzetten, aldus het FAGG. Symptomen van hypercalciëmie zijn anorexie, constipatie, gewichtsverlies, braken, lusteloosheid, depressie, hoofdpijn, spijsverteringskrampen, nierproblemen en hartproblemen.

(c) Belga

Dat doet het federaal geneesmiddelenagentschap nadat een oudere persoon onlangs overleed omdat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen. Het is absoluut noodzakelijk om de doseringsaanbevelingen op te volgen, klinkt het. Er bestaan veel geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten en ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Die producten kunnen gemakkelijk een intoxicatie veroorzaken wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt.Dat gebeurde ook bij een oudere persoon, die overleed nadat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De patiënt werd apathisch. Een bloedonderzoek bevestigde hypercalciëmie en hypervitaminose D. Het FAGG benadrukt dat het belangrijk is om de doseringsaanbevelingen voor geneesmiddelen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten goed op te volgen.Het is belangrijk om de calciumspiegel en de nierfunctie van een patiënt op te volgen tijdens de behandeling met vitamine D. Dat is zeker noodzakelijk bij ouderen en bij patiënten die tegelijkertijd ook behandeld worden met hartglycosiden of diuretica.Wanneer er hypercalciëmie optreedt, moet de patiënt de behandeling met vitamine D stopzetten, aldus het FAGG. Symptomen van hypercalciëmie zijn anorexie, constipatie, gewichtsverlies, braken, lusteloosheid, depressie, hoofdpijn, spijsverteringskrampen, nierproblemen en hartproblemen.(c) Belga