De FMD werd ingevoerd om de Europese markt te vrijwaren van vervalste geneesmiddelen via de reguliere verdeelketen. Dit systeem moet door het verifiëren van unieke codes op geneesmiddelenverpakkingen de patiëntveiligheid waarborgen, en dit in een gedeeld systeem over 28 Europese landen.

Een jaar na de start draait het verificatiesysteem volop en zijn 98% van de verschillende actoren, actief in de geneesmiddelenverdeling in België, volledig geactiveerd in het systeem.

Op vandaag is geen enkele vervalsing vastgesteld in België. Er duiken nog wel valse meldingen van een foutcode op bij het scannen van de verpakkingen. In nauw overleg met de apothekers en de farmaceutische bedrijven screent de BeMVO deze (valse) positieven om te kunnen ingrijpen waar nodig. Vandaag leest het systeem nog slechts in 0,2% van de gevallen valse positieven.

Zoals met elk groot veranderingsproject met een stevige IT-component kende de opstart het eerste jaar ook de nodige kopzorgen, luidt het. IT-infrastructuur, scannerinstellingen, aanpassingen van codes hebben van alle betrokkenen enorme inspanningen gevergd om zich in regel te stellen. Vandaag worden 18 miljoen verpakkingen per maand geverifieerd op hun authenticiteit. De BeMVO wenst alle betrokkenen te feliciteren met de geleverde inspanningen.

De FMD werd ingevoerd om de Europese markt te vrijwaren van vervalste geneesmiddelen via de reguliere verdeelketen. Dit systeem moet door het verifiëren van unieke codes op geneesmiddelenverpakkingen de patiëntveiligheid waarborgen, en dit in een gedeeld systeem over 28 Europese landen.Een jaar na de start draait het verificatiesysteem volop en zijn 98% van de verschillende actoren, actief in de geneesmiddelenverdeling in België, volledig geactiveerd in het systeem. Op vandaag is geen enkele vervalsing vastgesteld in België. Er duiken nog wel valse meldingen van een foutcode op bij het scannen van de verpakkingen. In nauw overleg met de apothekers en de farmaceutische bedrijven screent de BeMVO deze (valse) positieven om te kunnen ingrijpen waar nodig. Vandaag leest het systeem nog slechts in 0,2% van de gevallen valse positieven. Zoals met elk groot veranderingsproject met een stevige IT-component kende de opstart het eerste jaar ook de nodige kopzorgen, luidt het. IT-infrastructuur, scannerinstellingen, aanpassingen van codes hebben van alle betrokkenen enorme inspanningen gevergd om zich in regel te stellen. Vandaag worden 18 miljoen verpakkingen per maand geverifieerd op hun authenticiteit. De BeMVO wenst alle betrokkenen te feliciteren met de geleverde inspanningen.