Om de apothekers te helpen mensen te overtuigen om te stoppen met roken, organiseert het VAN-netwerk, met ondersteuning van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, in mei de Maand van de Preventie, met dit jaar de focus op rookstop.
Elk jaar proberen ongeveer een miljoen rokers te stoppen. Maar in Vlaanderen doet slechts 3% van hen dit met hulp van een tabakoloog. Het doel van deze actiemaand is om apothekers te ondersteunen bij de begeleiding van burgers en patiënten. Zij zijn immers de ideale schakel om beginnend advies te geven en waar nodig door te verwijzen naar een tabakoloog.
"Heel vaak hebben rokers de wens om te stoppen, maar zijn ze bang om te mislukken," zegt Catherine Meurisse, apotheker en tabakoloog. "Meer zelfvertrouwen in hen inspireren geeft de kans om deze mensen te motiveren over rookstop met hulp."
"Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, geraak je er wel", zegt Catherine Meurisse. "De tabakoloog zal je helpen en een plan maken. Het is ook belangrijk om er goed voorbereid aan te beginnen. De apotheker kan hiervoor peilen naar waarom de patiënt wil stoppen en hoe hij of zij het kan aanpakken. En natuurlijk ook adviseren om naar een specialist te gaan."
Opleiding rookstopgesprekken
Het is niet altijd makkelijk om rokers te overtuigen om de eerste stap te zetten. Het VAN-netwerk leidt daarom apothekers extra op in rookstopgesprekken. "In de cursus wordt het concrete doel en verloop van de campagne uitgelegd en krijgen deelnemers de nodige handvaten om het gesprek met een roker aan te gaan in de apotheek. Ze leren er onder meer hoe je een rookstopgesprek start, welk gesprekstechnieken men kan gebruiken en hoe om te gaan met meer kwetsbare burgers", licht Karel Verlinde toe, Projectmanager Maand van de Preventie.
Elk jaar proberen ongeveer een miljoen rokers te stoppen. Maar in Vlaanderen doet slechts 3% van hen dit met hulp van een tabakoloog. Het doel van deze actiemaand is om apothekers te ondersteunen bij de begeleiding van burgers en patiënten. Zij zijn immers de ideale schakel om beginnend advies te geven en waar nodig door te verwijzen naar een tabakoloog. "Heel vaak hebben rokers de wens om te stoppen, maar zijn ze bang om te mislukken," zegt Catherine Meurisse, apotheker en tabakoloog. "Meer zelfvertrouwen in hen inspireren geeft de kans om deze mensen te motiveren over rookstop met hulp." "Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, geraak je er wel", zegt Catherine Meurisse. "De tabakoloog zal je helpen en een plan maken. Het is ook belangrijk om er goed voorbereid aan te beginnen. De apotheker kan hiervoor peilen naar waarom de patiënt wil stoppen en hoe hij of zij het kan aanpakken. En natuurlijk ook adviseren om naar een specialist te gaan."Opleiding rookstopgesprekkenHet is niet altijd makkelijk om rokers te overtuigen om de eerste stap te zetten. Het VAN-netwerk leidt daarom apothekers extra op in rookstopgesprekken. "In de cursus wordt het concrete doel en verloop van de campagne uitgelegd en krijgen deelnemers de nodige handvaten om het gesprek met een roker aan te gaan in de apotheek. Ze leren er onder meer hoe je een rookstopgesprek start, welk gesprekstechnieken men kan gebruiken en hoe om te gaan met meer kwetsbare burgers", licht Karel Verlinde toe, Projectmanager Maand van de Preventie.