Ook Frankrijk is volop bezig aan de uitwerking van een exitstrategie uit de lockdown. Onder meer serologische tests voor de screening op SARS-CoV-2 maken daar onderdeel van uit. Welke tests? Voor en door wie? In welke setting?

Het netwerk Elsie Santé, waar 650 apotheken bij aangesloten zijn, ondervroeg op 22 en 23 april een staal van 1.005 Fransen. Resultaat: 94% is voorstander van serologische Covid-19 tests in de apotheek. Daar zijn drie redenen voor: het vertrouwen in de apothekers op het vlak van gezondheid, de wens om laboratoria en artsen niet te overladen na de lockdown, en de nabijheid van de gemakkelijk toegankelijke en wijdverspreide apotheken.

Meer dan 80% van de ondervraagden is zelfs van mening dat de organisatie van deze sneltests in de apotheken een troef kan zijn om de exit uit de lockdown, voorzien op 11 mei, te doen slagen.

Wat leren we nog uit de peiling? Meer dan zes op de tien respondenten zijn bereid om voor de test te betalen, mocht die niet door de overheid worden terugbetaald maar in de apotheek kunnen worden uitgevoerd voor minder dan 20 euro.

Een duidelijke bevestiging van de hoge verwachtingen van de Fransen aangaande deze serologische tests en van het sterke vertrouwen in hun apothekers.

Ook Frankrijk is volop bezig aan de uitwerking van een exitstrategie uit de lockdown. Onder meer serologische tests voor de screening op SARS-CoV-2 maken daar onderdeel van uit. Welke tests? Voor en door wie? In welke setting? Het netwerk Elsie Santé, waar 650 apotheken bij aangesloten zijn, ondervroeg op 22 en 23 april een staal van 1.005 Fransen. Resultaat: 94% is voorstander van serologische Covid-19 tests in de apotheek. Daar zijn drie redenen voor: het vertrouwen in de apothekers op het vlak van gezondheid, de wens om laboratoria en artsen niet te overladen na de lockdown, en de nabijheid van de gemakkelijk toegankelijke en wijdverspreide apotheken.Meer dan 80% van de ondervraagden is zelfs van mening dat de organisatie van deze sneltests in de apotheken een troef kan zijn om de exit uit de lockdown, voorzien op 11 mei, te doen slagen.Wat leren we nog uit de peiling? Meer dan zes op de tien respondenten zijn bereid om voor de test te betalen, mocht die niet door de overheid worden terugbetaald maar in de apotheek kunnen worden uitgevoerd voor minder dan 20 euro.Een duidelijke bevestiging van de hoge verwachtingen van de Fransen aangaande deze serologische tests en van het sterke vertrouwen in hun apothekers.