Het totaal aantal griepgevallen daalde deze week opnieuw, maar blijft voorlopig boven de epidemische drempel. Het aantal gevallen steeg echter bij kinderen en ouderen in Wallonië, in Vlaanderen bij jonge kinderen (0 tot 4 jaar) en in Brussel bij personen van 5 tot 64 jaar. De griepepidemie is dus nog altijd in ons land en de intensiteit is matig.

Het Nationaal Referentie Centrum Influenza van Sciensano ontving vorige week 26 stalen vanuit de peilpraktijken, een netwerk van een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België. In 14 stalen werd het griepvirus bevestigd. De virologische analyses van Sciensano tonen aan dat vooral virussen A(H1N1) en A(H3N2) in omloop zijn.

Daarnaast worden de ernst en de intensiteit van de griepepidemie eveneens opgevolgd dankzij een peilnetwerk van zes ziekenhuizen verspreid over België: twee in Vlaanderen, twee in Brussel en twee in Wallonië. Zij rapporteren aan Sciensano het aantal opnames voor ernstige acute luchtwegeninfecties (SARI) bij hun patiënten en sturen luchtwegstalen van deze patiënten op ter analyse. In dit stadium van het griepseizoen observeert Sciensano een matig aantal opnames in vergelijking met de vorige twee seizoenen. Het aantal ziekenhuisopnames voor griep met bepaalde ernstige verwikkelingen zoals ARDS (acuut respiratoir falen), is iets hoger in vergelijking met vorige jaren.

Het totaal aantal griepgevallen daalde deze week opnieuw, maar blijft voorlopig boven de epidemische drempel. Het aantal gevallen steeg echter bij kinderen en ouderen in Wallonië, in Vlaanderen bij jonge kinderen (0 tot 4 jaar) en in Brussel bij personen van 5 tot 64 jaar. De griepepidemie is dus nog altijd in ons land en de intensiteit is matig.Het Nationaal Referentie Centrum Influenza van Sciensano ontving vorige week 26 stalen vanuit de peilpraktijken, een netwerk van een honderdtal huisartspraktijken verspreid over heel België. In 14 stalen werd het griepvirus bevestigd. De virologische analyses van Sciensano tonen aan dat vooral virussen A(H1N1) en A(H3N2) in omloop zijn. Daarnaast worden de ernst en de intensiteit van de griepepidemie eveneens opgevolgd dankzij een peilnetwerk van zes ziekenhuizen verspreid over België: twee in Vlaanderen, twee in Brussel en twee in Wallonië. Zij rapporteren aan Sciensano het aantal opnames voor ernstige acute luchtwegeninfecties (SARI) bij hun patiënten en sturen luchtwegstalen van deze patiënten op ter analyse. In dit stadium van het griepseizoen observeert Sciensano een matig aantal opnames in vergelijking met de vorige twee seizoenen. Het aantal ziekenhuisopnames voor griep met bepaalde ernstige verwikkelingen zoals ARDS (acuut respiratoir falen), is iets hoger in vergelijking met vorige jaren.