Dat blijkt uit een korte online steekproef van De Apotheker, waarop 118 apothekers antwoordden.

Over het algemeen vertrouwen de apothekers het EMA, zo blijkt. 94% van de respondenten vindt de door het EMA goedgekeurde vaccins tegen covid-19 'betrouwbaar' tot 'zeer betrouwbaar'. 6% zegt er geen mening over te hebben. Geen enkele vindt de vaccins (zeer) onbetrouwbaar.

91% raadt zijn patiënten actief aan zich te laten vaccineren, 5% 'weet het niet' en 4% antwoordde negatief op de vraag. Deze laatsten ondernemen dus niets naar de patiënten toe. Van de respondenten op deze enquête is 87% gevaccineerd, 12% gaat zich nog laten vaccineren en slechts één apotheker weigert een inenting.

Veel vragen

Gezien de perikelen van de voorbije weken is het niet verwonderlijk dat veel patiënten zich vragen stellen over de vaccinatiestrategie. Dat is ook in de apotheek te merken. Meer dan drie kwart van de respondenten op onze steekproef (77%) geeft aan daar zeer veel vragen en opmerkingen over te krijgen. Als het specifiek gaat over de betrouwbaarheid van de vaccins, loopt dat percentage zelfs op tot 86%. In meer dan zes op de tien gevallen (64%) gaan die vragen over het vaccin van Astra Zeneca.

Tot slot vindt meer dan één op de twee van onze respondenten dat apothekers meer betrokken moeten worden bij de vaccinatiestrategie. Zowat een derde heeft daar geen mening over en 12% antwoordt negatief.

Dat blijkt uit een korte online steekproef van De Apotheker, waarop 118 apothekers antwoordden. Over het algemeen vertrouwen de apothekers het EMA, zo blijkt. 94% van de respondenten vindt de door het EMA goedgekeurde vaccins tegen covid-19 'betrouwbaar' tot 'zeer betrouwbaar'. 6% zegt er geen mening over te hebben. Geen enkele vindt de vaccins (zeer) onbetrouwbaar. 91% raadt zijn patiënten actief aan zich te laten vaccineren, 5% 'weet het niet' en 4% antwoordde negatief op de vraag. Deze laatsten ondernemen dus niets naar de patiënten toe. Van de respondenten op deze enquête is 87% gevaccineerd, 12% gaat zich nog laten vaccineren en slechts één apotheker weigert een inenting.Veel vragenGezien de perikelen van de voorbije weken is het niet verwonderlijk dat veel patiënten zich vragen stellen over de vaccinatiestrategie. Dat is ook in de apotheek te merken. Meer dan drie kwart van de respondenten op onze steekproef (77%) geeft aan daar zeer veel vragen en opmerkingen over te krijgen. Als het specifiek gaat over de betrouwbaarheid van de vaccins, loopt dat percentage zelfs op tot 86%. In meer dan zes op de tien gevallen (64%) gaan die vragen over het vaccin van Astra Zeneca.Tot slot vindt meer dan één op de twee van onze respondenten dat apothekers meer betrokken moeten worden bij de vaccinatiestrategie. Zowat een derde heeft daar geen mening over en 12% antwoordt negatief.