Dat zegt professor Eline Tommelein op basis van de nieuwste resultaten van de VUB-barometer, afgenomen tussen 3 tot 9 augustus.

Op de work-life balance scoren de apothekers daarin gemiddeld slechts 5,5/10. Eline Tommelein: "Dat is laag, en een situatie die niet blijvend houdbaar is."

Belangrijk aanspreekpunt

Het aantal fysieke bezoeken aan de apotheek blijft volgens de bevraging wel zo'n 10% onder de normale situatie. Maar dat is grotendeels te wijten aan de vakantieperiode, luidt het. De werkdruk blijft nog steeds verhoogd, ook omdat veel werknemers hun vakantie opnemen. Het aantal telefonische contacten ligt nog steeds tot 30% hoger dan voor deze crisis.

Eline Tommelein: "Ook het feit dat bijna de helft van de fysieke bezoeken gerelateerd is aan corona, geeft aan dat de bevolking de apothekers nog steeds als één van de belangrijkste aanspreekpunten beschouwt. Niet alleen voor het afhalen van maskers of informatie over beschermingsmaatregelen, maar ook om een antwoord te bieden op de vele vragen over zelftests en vaccinaties."

Vaccinaties

"Ik hoop dan ook dat de overheid binnenkort het advies van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde volgt, en vaccinaties in apotheken toelaat. Volgens onze bevraging is maar liefst 70% van de apothekers bereid dat te doen, mits uiteraard een correcte vergoeding voor de prestatie."

"Als we één iets uit deze crisis kunnen besluiten, is het dat apothekers echt een integraal onderdeel zijn van de eerstelijnszorgketen. Ze voeren thuisleveringen uit zodat risicopatiënten veilig hun medicatie kunnen ontvangen en ze beantwoorden talloze zelfzorgvragen." Daarenboven blijft het aantal vragen naar chronische medicatie zonder artsenbezoek hoog. "Dat betekent dat heel veel mensen blijven aarzelen om naar de arts te stappen. Apothekers zijn correct opgeleid en verwijzen uiteraard door indien nodig."

De VUB-barometer meet twee keer per week de impact van Covid-19 op de Belgische apotheken. De barometer is een initiatief van prof. Eline Tommelein van de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel. Sinds 15 maart wordt wekelijks gepeild naar de toestand in de Belgische apotheken. In deze meest recente bevraging gaven 332 apotheken informatie door over de huidige situatie op de werkvloer. De resultaten worden gedeeld met Sciensano en VIVEL, het Vlaams Instituut voor de eerstelijnsgezondheidszorg.

Dat zegt professor Eline Tommelein op basis van de nieuwste resultaten van de VUB-barometer, afgenomen tussen 3 tot 9 augustus.Op de work-life balance scoren de apothekers daarin gemiddeld slechts 5,5/10. Eline Tommelein: "Dat is laag, en een situatie die niet blijvend houdbaar is."Belangrijk aanspreekpuntHet aantal fysieke bezoeken aan de apotheek blijft volgens de bevraging wel zo'n 10% onder de normale situatie. Maar dat is grotendeels te wijten aan de vakantieperiode, luidt het. De werkdruk blijft nog steeds verhoogd, ook omdat veel werknemers hun vakantie opnemen. Het aantal telefonische contacten ligt nog steeds tot 30% hoger dan voor deze crisis.Eline Tommelein: "Ook het feit dat bijna de helft van de fysieke bezoeken gerelateerd is aan corona, geeft aan dat de bevolking de apothekers nog steeds als één van de belangrijkste aanspreekpunten beschouwt. Niet alleen voor het afhalen van maskers of informatie over beschermingsmaatregelen, maar ook om een antwoord te bieden op de vele vragen over zelftests en vaccinaties."Vaccinaties"Ik hoop dan ook dat de overheid binnenkort het advies van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde volgt, en vaccinaties in apotheken toelaat. Volgens onze bevraging is maar liefst 70% van de apothekers bereid dat te doen, mits uiteraard een correcte vergoeding voor de prestatie.""Als we één iets uit deze crisis kunnen besluiten, is het dat apothekers echt een integraal onderdeel zijn van de eerstelijnszorgketen. Ze voeren thuisleveringen uit zodat risicopatiënten veilig hun medicatie kunnen ontvangen en ze beantwoorden talloze zelfzorgvragen." Daarenboven blijft het aantal vragen naar chronische medicatie zonder artsenbezoek hoog. "Dat betekent dat heel veel mensen blijven aarzelen om naar de arts te stappen. Apothekers zijn correct opgeleid en verwijzen uiteraard door indien nodig."