Wie de komende zomer wil reizen, maar nog niet volledig gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis PCR-coronatesten. Een recent negatief testresultaat is op het Europees digitaal coronacertificaat, waarmee reizen in de Europese Unie mogelijk wordt gemaakt, evenwaardig aan een volledige vaccinatie.

Maar de vrees bestaat dat de testcentra, huisartsen en laboratoria de komende maanden overspoeld zullen worden met werk. Bovendien zal mogelijk niet iedereen tijdig een test laten afnemen om nog voor het vertrek resultaat te hebben.

Vrijwillig systeem

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke werkt samen met het coronacommissariaat en in overleg met de sector aan een verhoging van de afname- en analysecapaciteit. Daarnaast maakt de regering het ook mogelijk voor apothekers om snelle antigeentesten af te nemen in hun apotheek. Dat zal vanaf 12 juli kunnen, maar de testen worden niet gratis en voor de apothekers wordt het een vrijwillig systeem, benadrukte Vandenbroucke. Hij hoopt dat 15 tot 25% van de apothekers zal mee stappen in het verhaal.

Om antigeentesten af te nemen in de apotheek is een basisopleiding en een aparte, goed geventileerde ruimte nodig. Apothekers moeten het resultaat ook meteen kunnen registreren bij gezondheidsinstituut Sciensano, zodat dat ook onmiddellijk op het coronacertificaat verschijnt.

Niet naar de huisarts

Minister Vandenbroucke wil vooral vermijden dat de huisartsen deze zomer overspoeld worden met mensen die een test willen laten afnemen om op reis te kunnen vertrekken, gaf hij nog aan. "We organiseren de afnamecapaciteit zodat mensen niet naar de huisarts moeten gaan voor een test die ze nodig hebben om te reizen: de huisartsen moeten vooral klaar staan voor mensen met symptomen", zei hij. De minister riep mensen op om de test goed in te plannen en om "de nodige eerbied op te brengen voor het feit dat de huisarts veel ander werk heeft".

Wie gebruik wil maken van een gratis PCR-test om te reizen zal dat vanaf 28 juni kunnen doen, kondigde de minister nog aan. Aanvankelijk was uitgegaan van 1 juli, maar het zal dus al iets vroeger kunnen.

Volgens de APB gaven al meer dan 500 apotheken aan dat ze over de noodzakelijke ruimte beschikken, bereid zijn om een opleiding te volgen en gemotiveerd zijn om in de eigen apotheek testen uit te voeren.

Wie de komende zomer wil reizen, maar nog niet volledig gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis PCR-coronatesten. Een recent negatief testresultaat is op het Europees digitaal coronacertificaat, waarmee reizen in de Europese Unie mogelijk wordt gemaakt, evenwaardig aan een volledige vaccinatie. Maar de vrees bestaat dat de testcentra, huisartsen en laboratoria de komende maanden overspoeld zullen worden met werk. Bovendien zal mogelijk niet iedereen tijdig een test laten afnemen om nog voor het vertrek resultaat te hebben. Vrijwillig systeem Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke werkt samen met het coronacommissariaat en in overleg met de sector aan een verhoging van de afname- en analysecapaciteit. Daarnaast maakt de regering het ook mogelijk voor apothekers om snelle antigeentesten af te nemen in hun apotheek. Dat zal vanaf 12 juli kunnen, maar de testen worden niet gratis en voor de apothekers wordt het een vrijwillig systeem, benadrukte Vandenbroucke. Hij hoopt dat 15 tot 25% van de apothekers zal mee stappen in het verhaal. Om antigeentesten af te nemen in de apotheek is een basisopleiding en een aparte, goed geventileerde ruimte nodig. Apothekers moeten het resultaat ook meteen kunnen registreren bij gezondheidsinstituut Sciensano, zodat dat ook onmiddellijk op het coronacertificaat verschijnt. Niet naar de huisarts Minister Vandenbroucke wil vooral vermijden dat de huisartsen deze zomer overspoeld worden met mensen die een test willen laten afnemen om op reis te kunnen vertrekken, gaf hij nog aan. "We organiseren de afnamecapaciteit zodat mensen niet naar de huisarts moeten gaan voor een test die ze nodig hebben om te reizen: de huisartsen moeten vooral klaar staan voor mensen met symptomen", zei hij. De minister riep mensen op om de test goed in te plannen en om "de nodige eerbied op te brengen voor het feit dat de huisarts veel ander werk heeft". Wie gebruik wil maken van een gratis PCR-test om te reizen zal dat vanaf 28 juni kunnen doen, kondigde de minister nog aan. Aanvankelijk was uitgegaan van 1 juli, maar het zal dus al iets vroeger kunnen. Volgens de APB gaven al meer dan 500 apotheken aan dat ze over de noodzakelijke ruimte beschikken, bereid zijn om een opleiding te volgen en gemotiveerd zijn om in de eigen apotheek testen uit te voeren.