Met de prijs 'Huisapotheker 2019' bekroont de redactie van de Apotheker een apotheekteam dat het concept 'huisapotheker' op een originele, betrokken en creatieve manier in de praktijk brengt. De focus ligt daarbij op de aspecten 'samenwerking en innovatie'.

Naast een oorkonde en redactionele aandacht ontvangt het winnende team een verblijf in Villa Adelaïde in Ronse. Van het project wordt ook een filmpje gemaakt dat we meesturen met de nieuwsbrief van de Apotheker.

Zolang mogelijk thuis

Zes apothekers dongen dit jaar mee naar de prijs 'Huisapotheker 2019'. De inzending van Ilse Smets speelde het beste in op de hoger geciteerde criteria. Ilse Smets is titularis en mede-eigenaar van apotheek Smets Farma in Wilrijk. Ze werkte samen met verpleegkundige David Teurfs en kinesist Michel Schotte een multidisciplinair traject valpreventie uit.

Uitgangspunt is de vaststelling dat een derde van de thuiswonende 65-plussers minstens één keer per jaar valt. Vaak geeft dit aanleiding tot opname in een woonzorgcentrum. Dat staat uiteraard haaks op de wens van veel mensen om zo lang mogelijk in hun thuissituatie te verblijven.

Bekend is tevens dat sommige geneesmiddelen zoals benzodiazepines het valrisico verhogen. Hier komt de huisapotheker in beeld. Hij beheert immers het medicatieschema van een grote groep thuiswonende ouderen. Het medicatieschema gestructureerd nakijken op geneesmiddelen die het valrisico verhogen, kan ervoor zorgen dat patiënten langer veilig thuis kunnen blijven.

Samenwerking

Op voorwaarde natuurlijk dat wordt samengewerkt. Om te beginnen met de verpleegkundige die dagelijks langs gaat bij de oudere en die ook het tienjarige fractuurrisico bepaalt. En verder met de kinesitherapeut die valtesten afneemt. Samen overleggen tijdens een multidisciplinair overleg en een gezamenlijk rapport op maat afleveren biedt hierbij een grote meerwaarde.

Het project startte in februari 2019 als een losse samenwerking. Vandaag is het een doorgedreven en waardevol initiatief met een visie. Ondertussen werken Ilse Smets, David Teurfs en Michel Schotte ook aan de oprichting van een eigen vzw.

In de laatste editie van de Apotheker dit jaar, op 16 december, stellen we de zes projecten aan u voor.

Met de prijs 'Huisapotheker 2019' bekroont de redactie van de Apotheker een apotheekteam dat het concept 'huisapotheker' op een originele, betrokken en creatieve manier in de praktijk brengt. De focus ligt daarbij op de aspecten 'samenwerking en innovatie'. Naast een oorkonde en redactionele aandacht ontvangt het winnende team een verblijf in Villa Adelaïde in Ronse. Van het project wordt ook een filmpje gemaakt dat we meesturen met de nieuwsbrief van de Apotheker.Zes apothekers dongen dit jaar mee naar de prijs 'Huisapotheker 2019'. De inzending van Ilse Smets speelde het beste in op de hoger geciteerde criteria. Ilse Smets is titularis en mede-eigenaar van apotheek Smets Farma in Wilrijk. Ze werkte samen met verpleegkundige David Teurfs en kinesist Michel Schotte een multidisciplinair traject valpreventie uit. Uitgangspunt is de vaststelling dat een derde van de thuiswonende 65-plussers minstens één keer per jaar valt. Vaak geeft dit aanleiding tot opname in een woonzorgcentrum. Dat staat uiteraard haaks op de wens van veel mensen om zo lang mogelijk in hun thuissituatie te verblijven. Bekend is tevens dat sommige geneesmiddelen zoals benzodiazepines het valrisico verhogen. Hier komt de huisapotheker in beeld. Hij beheert immers het medicatieschema van een grote groep thuiswonende ouderen. Het medicatieschema gestructureerd nakijken op geneesmiddelen die het valrisico verhogen, kan ervoor zorgen dat patiënten langer veilig thuis kunnen blijven.Op voorwaarde natuurlijk dat wordt samengewerkt. Om te beginnen met de verpleegkundige die dagelijks langs gaat bij de oudere en die ook het tienjarige fractuurrisico bepaalt. En verder met de kinesitherapeut die valtesten afneemt. Samen overleggen tijdens een multidisciplinair overleg en een gezamenlijk rapport op maat afleveren biedt hierbij een grote meerwaarde.Het project startte in februari 2019 als een losse samenwerking. Vandaag is het een doorgedreven en waardevol initiatief met een visie. Ondertussen werken Ilse Smets, David Teurfs en Michel Schotte ook aan de oprichting van een eigen vzw.In de laatste editie van de Apotheker dit jaar, op 16 december, stellen we de zes projecten aan u voor.