Na een intens pollenseizoen van de els en de hazelaar, kondigt AirAllergy, het nationaal aerobiologisch meetnet van Sciensano, de komst van het berkenpollenseizoen aan.

Berken worden beschouwd als de meest allergieverwekkende bomen in België, vooral omdat ze grote hoeveelheden stuifmeel produceren. Het is ook bekend dat de allergenen van de hazelaar, els en berk, alle drie van dezelfde berkenfamilie (Betulaceae), op elkaar lijken. Dat verklaart waarom sommige mensen die allergisch zijn voor één van deze bomen, klachten kunnen krijgen wanneer de andere twee in bloei staan.

Kruisreacties

"Het probleem is dat deze allergische kruisreacties de totale duur van de symptomen verlengen. Dit jaar is het hazelaar- en elzenseizoen intens en relatief lang geweest, waardoor er heel weinig tijd zal zijn tussen het einde van dat seizoen en het begin van het berkenseizoen. Allergiepatiënten krijgen dus maar weinig verlichting", verklaart Ann Packeu, diensthoofd Mycologie en aerobiologie bij Sciensano.

Het langer worden van de allergieseizoenen houdt verband met de klimaatverandering. De laatste decennia produceren allergieverwekkende bomen zoals de els, hazelaar en berk steeds meer stuifmeel. Hun seizoen begint ook vroeger, maar eindigt niet vroeger, wat betekent dat de duur van de blootstelling aan stuifmeel toeneemt.

Voorspelling

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) lanceert in samenwerking met Sciensano een model dat het risico op berken- en graspollenallergie voorspelt. Dat is beschikbaar via de website en de KMIapp. De voorspellingskaarten en de uitleg van het model zijn ook beschikbaar op de AirAllergy-website, samen met de gemeten pollenconcentraties van Sciensano.

Het voorspellen van de hoeveelheid pollen in de lucht is complex. De voorspelling combineert weersvoorspellingen met de biologische processen van berkenbomen. Wanneer de temperatuur hoog genoeg is, kan de wind het stuifmeel losmaken en over grotere afstanden vervoeren, weg van de bron. Volgens dit nieuwe model voorspelt het KMI dat pollen die deze week in Frankrijk worden uitgestoten door de luchtstroming ons land kunnen bereiken.

"Tot nu toe hebben we in België nog geen significante hoeveelheid berkenpollen in de lucht gemeten. De katjes van onze berken hebben nog een paar weken goed weer nodig om te rijpen. Maar allergiepatiënten moeten waakzaam zijn, want volgens het KMI kunnen de uit Frankrijk overwaaiende pollenwolken het risico op symptomen mogelijk verhogen. En zodra de berkenbomen in België ook massaal beginnen te bloeien, verwachten we hier de gebruikelijke explosie van de stuifmeelconcentraties", vervolgt Ann Packeu.

Bron: Persbericht Sciensano

Na een intens pollenseizoen van de els en de hazelaar, kondigt AirAllergy, het nationaal aerobiologisch meetnet van Sciensano, de komst van het berkenpollenseizoen aan.Berken worden beschouwd als de meest allergieverwekkende bomen in België, vooral omdat ze grote hoeveelheden stuifmeel produceren. Het is ook bekend dat de allergenen van de hazelaar, els en berk, alle drie van dezelfde berkenfamilie (Betulaceae), op elkaar lijken. Dat verklaart waarom sommige mensen die allergisch zijn voor één van deze bomen, klachten kunnen krijgen wanneer de andere twee in bloei staan.Kruisreacties"Het probleem is dat deze allergische kruisreacties de totale duur van de symptomen verlengen. Dit jaar is het hazelaar- en elzenseizoen intens en relatief lang geweest, waardoor er heel weinig tijd zal zijn tussen het einde van dat seizoen en het begin van het berkenseizoen. Allergiepatiënten krijgen dus maar weinig verlichting", verklaart Ann Packeu, diensthoofd Mycologie en aerobiologie bij Sciensano.Het langer worden van de allergieseizoenen houdt verband met de klimaatverandering. De laatste decennia produceren allergieverwekkende bomen zoals de els, hazelaar en berk steeds meer stuifmeel. Hun seizoen begint ook vroeger, maar eindigt niet vroeger, wat betekent dat de duur van de blootstelling aan stuifmeel toeneemt.VoorspellingHet Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) lanceert in samenwerking met Sciensano een model dat het risico op berken- en graspollenallergie voorspelt. Dat is beschikbaar via de website en de KMIapp. De voorspellingskaarten en de uitleg van het model zijn ook beschikbaar op de AirAllergy-website, samen met de gemeten pollenconcentraties van Sciensano.Het voorspellen van de hoeveelheid pollen in de lucht is complex. De voorspelling combineert weersvoorspellingen met de biologische processen van berkenbomen. Wanneer de temperatuur hoog genoeg is, kan de wind het stuifmeel losmaken en over grotere afstanden vervoeren, weg van de bron. Volgens dit nieuwe model voorspelt het KMI dat pollen die deze week in Frankrijk worden uitgestoten door de luchtstroming ons land kunnen bereiken."Tot nu toe hebben we in België nog geen significante hoeveelheid berkenpollen in de lucht gemeten. De katjes van onze berken hebben nog een paar weken goed weer nodig om te rijpen. Maar allergiepatiënten moeten waakzaam zijn, want volgens het KMI kunnen de uit Frankrijk overwaaiende pollenwolken het risico op symptomen mogelijk verhogen. En zodra de berkenbomen in België ook massaal beginnen te bloeien, verwachten we hier de gebruikelijke explosie van de stuifmeelconcentraties", vervolgt Ann Packeu.Bron: Persbericht Sciensano