Het lijkt wel overal in Europa onrustig te zijn op het apothekersfront. In Oostenrijk staken de artsen en de Oostenrijkse apothekers hebben besloten om daar 'gepast' op te reageren: ze leveren de voorschriftplichtige medicatie zonder voorschrift af.
Vorige week was het van dat: de Oostenrijkse artsen legden massaal het werk neer als reactie op de hervorming van de gezondheidszorg. De apothekers maakten dan maar gebruik van een uitzondering in de wet die zegt dat bij overmacht de apotheker voorschriftplichtige geneesmiddelen ook zonder voorschrift mag meegeven. De 1.370 apotheken die Oostenrijk rijk is verstrekten zonder voorschrift de pillen die hun patiënten nodig hadden.
Ze mogen dat, mits enkele voorwaarden. Zo kunnen ze in dat geval alleen maar de kleinste hoeveelheid meegeven. De apothekers lieten wel onmiddellijk verstaan dat ze de acties van de artsen begrijpen. Zij formuleren dezelfde bezwaren als in ons land: besparingen mogen niet alleen op de rug van de gezondheidswerkers komen. De besparingen moeten gekaderd worden in een structurele hervorming en een hervorming van de administratie.
Vorige week was het van dat: de Oostenrijkse artsen legden massaal het werk neer als reactie op de hervorming van de gezondheidszorg. De apothekers maakten dan maar gebruik van een uitzondering in de wet die zegt dat bij overmacht de apotheker voorschriftplichtige geneesmiddelen ook zonder voorschrift mag meegeven. De 1.370 apotheken die Oostenrijk rijk is verstrekten zonder voorschrift de pillen die hun patiënten nodig hadden. Ze mogen dat, mits enkele voorwaarden. Zo kunnen ze in dat geval alleen maar de kleinste hoeveelheid meegeven. De apothekers lieten wel onmiddellijk verstaan dat ze de acties van de artsen begrijpen. Zij formuleren dezelfde bezwaren als in ons land: besparingen mogen niet alleen op de rug van de gezondheidswerkers komen. De besparingen moeten gekaderd worden in een structurele hervorming en een hervorming van de administratie.