BACHI, de Belgische koepelorganisatie van de industrie van voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten verkocht in apotheek, stelde onlangs haar memorandum 'Naar een nieuwe benadering van de volksgezondheid via zelfzorg' voor ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan.

Wildgroei

Opvallend pleidooi daarin is de vraag naar een gedeeld medisch dossier dat alle gezondheidsproducten vermeldt en (uitsluitend) toegankelijk is voor alle zorgverleners. "Het enorme potentieel om informatie te organiseren en uniformiseren wordt vandaag ondermijnd door een wildgroei aan verschillende medische dossiers: GMD, EMD, EPD, PHR, GFD,...", stelt Bachi. "Het is voor de patiënt moeilijk om het bos door de bomen te zien." De koepel pleit daarom voor een vereenvoudiging, in de vorm van één enkel dossier waartoe de patiënt en alle zorgverleners toegang hebben.

Medische dossiers zijn ook vaak onvolledig, stelt de OTC-koepel vast. "Om zorgverleners een juist en alomvattend beeld van de geleverde zorg te geven, zouden niet alleen geneesmiddelen op voorschrift, maar alle gezondheidsproducten erin moeten worden opgenomen."

Een volledig gedeeld medisch dossier houdt niet alleen voordelen in voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener: een betere diagnose, vrije therapeutische keuze, aangepaste behandelingen, en volledig opvolging van de levering van een geneesmiddel.

Zelfzorg aanmoedigen

Verder focust BACHI op onder meer de aanmoediging van zelfzorg en de verbetering van patiënteninformatie en op prijsvrijheid voor vrij verkrijgbare geneesmiddelen. De koepel wenst ook de wetgeving te moderniseren en aan te passen zodat publiciteit mogelijk wordt via internet en sociale netwerken.

Meer info: www.bachi.be

BACHI, de Belgische koepelorganisatie van de industrie van voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten verkocht in apotheek, stelde onlangs haar memorandum 'Naar een nieuwe benadering van de volksgezondheid via zelfzorg' voor ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan.WildgroeiOpvallend pleidooi daarin is de vraag naar een gedeeld medisch dossier dat alle gezondheidsproducten vermeldt en (uitsluitend) toegankelijk is voor alle zorgverleners. "Het enorme potentieel om informatie te organiseren en uniformiseren wordt vandaag ondermijnd door een wildgroei aan verschillende medische dossiers: GMD, EMD, EPD, PHR, GFD,...", stelt Bachi. "Het is voor de patiënt moeilijk om het bos door de bomen te zien." De koepel pleit daarom voor een vereenvoudiging, in de vorm van één enkel dossier waartoe de patiënt en alle zorgverleners toegang hebben.Medische dossiers zijn ook vaak onvolledig, stelt de OTC-koepel vast. "Om zorgverleners een juist en alomvattend beeld van de geleverde zorg te geven, zouden niet alleen geneesmiddelen op voorschrift, maar alle gezondheidsproducten erin moeten worden opgenomen."Een volledig gedeeld medisch dossier houdt niet alleen voordelen in voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener: een betere diagnose, vrije therapeutische keuze, aangepaste behandelingen, en volledig opvolging van de levering van een geneesmiddel.Zelfzorg aanmoedigenVerder focust BACHI op onder meer de aanmoediging van zelfzorg en de verbetering van patiënteninformatie en op prijsvrijheid voor vrij verkrijgbare geneesmiddelen. De koepel wenst ook de wetgeving te moderniseren en aan te passen zodat publiciteit mogelijk wordt via internet en sociale netwerken.Meer info: www.bachi.be