"Zolang er sprake is van een beperkte beschikbaarheid, moet er voorrang worden gegeven aan de vergunde indicatie van Ozempic", klinkt het. "Dat is de behandeling van volwassen patiënten met onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus type 2 als toevoeging aan dieet en lichaamsbeweging."

Als het nodig blijkt, komen volgende alternatieven in aanmerking voor de behandeling van volwassen patiënten met diabetes mellitus type 2:

  • exenatide (Bydureon suspensie voor subcutane injectie met verlengde afgifte);
  • liraglutide (Victoza oplossing voor subcutane injectie);
  • semaglutide (Rybelsus tabletten).

Deze laatste tabletten zijn momenteel ook onbeschikbaar, meldt het FAGG. Hoe lang ze onbeschikbaar zullen zijn, is voorlopig nog niet gekend.

Het FAGG beklemtoont dat "in deze omstandigheden" off-label gebruik van Ozempic moet worden beperkt. Zoals - zeker - voor het gebruik in de behandeling van overgewicht waarbij er sprake is van een BMI (Body Mass Index) lager dan 30 kg/m² of lager dan 27 kg/m² in combinatie met ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit.

Deze aanbevelingen aan artsen en apothekers gelden al sinds september vorig jaar. Toen was er al een beperkte beschikbaarheid. Nu zijn dus ook Rybelsus tabletten niet beschikbaar.

Obesitas bij kinderen

Op 25 september maakte minister Van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekend dat er in België 25 pediatrische multidisciplinaire obesitascentra (PMOC) zullen opgericht worden. Zij zullen een gespecialiseerde multidisciplinaire behandeling aanbieden aan kinderen en jongeren met ernstige obesitas. In een eerste fase zou het gaan om 5.000 kinderen en jongeren. Het behandeltraject wordt volledig terugbetaald, met uitzondering van de kosten van specifieke raadplegingen bij de pediater van het centrum of eventueel medicijnen die voorgeschreven worden.

Nieuw is ook dat vanaf 1 december kinderen met overgewicht van twee tot en met vijf jaar recht hebben op tien terugbetaalde behandelingen bij de diëtist in een periode van twee jaar. Vandaag geldt de maatregel voor jongeren van zes tot achttien jaar met overgewicht.

Het remgeld wordt bij deze raadplegingen voor alle kinderen en jongeren afgeschaft.

"Zolang er sprake is van een beperkte beschikbaarheid, moet er voorrang worden gegeven aan de vergunde indicatie van Ozempic", klinkt het. "Dat is de behandeling van volwassen patiënten met onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus type 2 als toevoeging aan dieet en lichaamsbeweging."Als het nodig blijkt, komen volgende alternatieven in aanmerking voor de behandeling van volwassen patiënten met diabetes mellitus type 2:Deze laatste tabletten zijn momenteel ook onbeschikbaar, meldt het FAGG. Hoe lang ze onbeschikbaar zullen zijn, is voorlopig nog niet gekend.Het FAGG beklemtoont dat "in deze omstandigheden" off-label gebruik van Ozempic moet worden beperkt. Zoals - zeker - voor het gebruik in de behandeling van overgewicht waarbij er sprake is van een BMI (Body Mass Index) lager dan 30 kg/m² of lager dan 27 kg/m² in combinatie met ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit.Deze aanbevelingen aan artsen en apothekers gelden al sinds september vorig jaar. Toen was er al een beperkte beschikbaarheid. Nu zijn dus ook Rybelsus tabletten niet beschikbaar. Obesitas bij kinderenOp 25 september maakte minister Van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bekend dat er in België 25 pediatrische multidisciplinaire obesitascentra (PMOC) zullen opgericht worden. Zij zullen een gespecialiseerde multidisciplinaire behandeling aanbieden aan kinderen en jongeren met ernstige obesitas. In een eerste fase zou het gaan om 5.000 kinderen en jongeren. Het behandeltraject wordt volledig terugbetaald, met uitzondering van de kosten van specifieke raadplegingen bij de pediater van het centrum of eventueel medicijnen die voorgeschreven worden.Nieuw is ook dat vanaf 1 december kinderen met overgewicht van twee tot en met vijf jaar recht hebben op tien terugbetaalde behandelingen bij de diëtist in een periode van twee jaar. Vandaag geldt de maatregel voor jongeren van zes tot achttien jaar met overgewicht. Het remgeld wordt bij deze raadplegingen voor alle kinderen en jongeren afgeschaft.