Meer dan één op de vier huishoudens (28,5%) heeft in de afgelopen twee jaar te maken gehad met problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen, zo blijkt uit een enquête van Test Aankoop bij zo'n 2.100 Belgen. De gevolgen voor de patiënt zijn verre van verwaarloosbaar.
Bijna één op de twee respondenten (46%) die met een tekort te kampen hebben, zegt meer klachten of problemen te hebben ondervonden als gevolg van het tekort, stelt de consumentenorganisatie vast. Onder hen werden de angst en de stress van het niet vinden van de medicatie het vaakst genoemd (47%). Voor bijna een derde van deze respondenten (31%) zijn de symptomen verergerd, bijna één op de vijf heeft het werk moeten onderbreken (17%) en eenzelfde aantal meldt bijwerkingen te ondervinden als gevolg van het gebruik van de nieuwe medicatie. 5% meldt zelfs dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen wegens een tekort aan hun medicatie.
Het tekort leidde daarnaast tot extra kosten voor bijna een derde van de respondenten (32%). Sommigen moesten betalen voor een extra bezoek aan hun arts (7%), voor anderen was het alternatieve geneesmiddel duurder of werd het niet vergoed (14%). Gemiddeld bedroegen de extra kosten van het nieuwe geneesmiddel 26 euro per patiënt.
"Het is absoluut noodzakelijk een duidelijk zicht te hebben op de geneesmiddelenvoorraden, zodat we kunnen nagaan welke geneesmiddelen een tekort dreigen te vertonen en de nodige maatregelen kunnen treffen, zoals een exportverbod", aldus Simon November woordvoerder van Test Aankoop. De consumentenorganisatie vraagt de overheid om dit probleem aan te pakken en heeft het op de agenda gezet voor haar komende vergadering met de minister van Volksgezondheid.
Bijna één op de twee respondenten (46%) die met een tekort te kampen hebben, zegt meer klachten of problemen te hebben ondervonden als gevolg van het tekort, stelt de consumentenorganisatie vast. Onder hen werden de angst en de stress van het niet vinden van de medicatie het vaakst genoemd (47%). Voor bijna een derde van deze respondenten (31%) zijn de symptomen verergerd, bijna één op de vijf heeft het werk moeten onderbreken (17%) en eenzelfde aantal meldt bijwerkingen te ondervinden als gevolg van het gebruik van de nieuwe medicatie. 5% meldt zelfs dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen wegens een tekort aan hun medicatie. Het tekort leidde daarnaast tot extra kosten voor bijna een derde van de respondenten (32%). Sommigen moesten betalen voor een extra bezoek aan hun arts (7%), voor anderen was het alternatieve geneesmiddel duurder of werd het niet vergoed (14%). Gemiddeld bedroegen de extra kosten van het nieuwe geneesmiddel 26 euro per patiënt. "Het is absoluut noodzakelijk een duidelijk zicht te hebben op de geneesmiddelenvoorraden, zodat we kunnen nagaan welke geneesmiddelen een tekort dreigen te vertonen en de nodige maatregelen kunnen treffen, zoals een exportverbod", aldus Simon November woordvoerder van Test Aankoop. De consumentenorganisatie vraagt de overheid om dit probleem aan te pakken en heeft het op de agenda gezet voor haar komende vergadering met de minister van Volksgezondheid.