Het veilig uitvoeren van de tests is in de apotheek moeilijk te realiseren. De apothekers beschikken niet over de informaticatoepassingen om de resultaten door te spelen aan de arts en aan Sciensano.

Er is geen kwaliteitslabel voor de tests en de apotheker kan moeilijk de kwaliteit ervan verzekeren.

Er is nog geen strategie vastgesteld die het gebruik van antigeentests duidelijk plaatst tegenover het gebruik van PCR. Het resultaat is soms niet negatief of positief maar twijfelachtig en dan moet het onderzoek uitgebreid worden met minstens een anamnese. Een vals-negatieve test kan een foutief gevoel van veiligheid geven - en moet eigenlijk geconfirmeerd worden door een PCR-test.

De timing van de afname van de test is cruciaal en moet plaatsvinden onder medisch toezicht.

Wanneer men in apotheken de test aanbiedt aan asymptomatische personen zullen ook symptomatische personen zich aanbieden; huisartsenpraktijken, bijvoorbeeld, ervaren dagelijks dat dat moeilijk te vermijden is, zo voert de BBASMB nog aan.

De klinisch-biologen wijzen erop dat met de acht superlabs die in de steigers staan - drie zijn er al operationeel - het resultaat van een PCR-test op grote schaal binnen de 24 uur zal worden afgeleverd. De behoefte aan de extra capaciteit door het aanbod van sneltests zal dan verdwijnen.

De klinisch biologen hebben het over 'onwettige uitoefening van de geneeskunst'.

Het veilig uitvoeren van de tests is in de apotheek moeilijk te realiseren. De apothekers beschikken niet over de informaticatoepassingen om de resultaten door te spelen aan de arts en aan Sciensano.Er is geen kwaliteitslabel voor de tests en de apotheker kan moeilijk de kwaliteit ervan verzekeren.Er is nog geen strategie vastgesteld die het gebruik van antigeentests duidelijk plaatst tegenover het gebruik van PCR. Het resultaat is soms niet negatief of positief maar twijfelachtig en dan moet het onderzoek uitgebreid worden met minstens een anamnese. Een vals-negatieve test kan een foutief gevoel van veiligheid geven - en moet eigenlijk geconfirmeerd worden door een PCR-test.De timing van de afname van de test is cruciaal en moet plaatsvinden onder medisch toezicht.Wanneer men in apotheken de test aanbiedt aan asymptomatische personen zullen ook symptomatische personen zich aanbieden; huisartsenpraktijken, bijvoorbeeld, ervaren dagelijks dat dat moeilijk te vermijden is, zo voert de BBASMB nog aan.De klinisch-biologen wijzen erop dat met de acht superlabs die in de steigers staan - drie zijn er al operationeel - het resultaat van een PCR-test op grote schaal binnen de 24 uur zal worden afgeleverd. De behoefte aan de extra capaciteit door het aanbod van sneltests zal dan verdwijnen.De klinisch biologen hebben het over 'onwettige uitoefening van de geneeskunst'.