Dat testbeleid 2.0 bestaat uit drie verdedigingslijnen en vult de lopende vaccinatiestrategie aan. En uiteraard blijven de basisregels (hygiëne, afstand, telewerk) meer dan ooit van toepassing.

Uitleg bij aflevering

Ten eerste moet wie ziek is of een risicovol contact had, zich zo snel mogelijk laten testen aan de hand van de klassieke PCR-test. Regeringscommissaris Pedro Facon bracht in die context een duidelijke boodschap voor de huisartsen: "Als je bij een patiënt twijfelt over de symptomen, aarzel dan niet, en laat die zeker testen!" De labo's kunnen momenteel tot 150.000 tests per dag analyseren.

Tweede verdedigingslijn is het herhaald preventief testen in bedrijven waar telewerk niet mogelijk is - een procedure die al aan de gang is. Tot 1 mei kunnen bedrijven, zowel overheidsdiensten als privé-ondernemingen, bij de overheid een gratis hoeveeldheid snelle antigeentests aanvragen zodat ze hun personeel - op vrijwillige basis - vier weken lang twee maal per week kunnen laten testen. De bedrijfsarts moet daarin het voortouw nemen.

Ten derde zijn er de zelftests met ondiepe neuswissers, die vanaf volgende week in de apotheek te verkrijgen zijn. Voor mensen met een voorkeursregeling komt er vanaf 12 april een terugbetaling, zodat ze nog één euro per test betalen, voor alle leden van hun gezin, en dat twee keer per week. Alle andere burgers zullen er 7 à 8 euro voor moeten neertellen, en kunnen een onbeperkt aantal aanschaffen. Momenteel is er nog maar één test vergund, maar verwacht wordt dat in de komende weken nog meer bedrijven een goedkeuringsdossier zullen indienen.

Het resultaat van een snelle antigeentest, uitgevoerd door een zorgverlener of een geassimileerd persoon, dient niet bevestigd te worden door een PCR-test, ongeacht het resultaat. Een zelftest daarentegen vergt bij een positief resultaat wel degelijk een bevestiging via PCR. De overheid rekent op de apothekers om dat alles klaar en duidelijk uit te leggen bij de aflevering van een zelftest. Via de bevestiging wordt de test geregistreerd en kan de contacttracing van start gaan.

Meer waardering

Minister Vandenbroucke benadrukte de cruciale rol van de apothekers in dit testbeleid. "Zij hebben als zorgverstrekker een uiterst belangrijke taak in het geven van uitleg en advies aan de bevolking. We zijn volop in gesprek met hen om alles de komende weken in goede banen te leiden." Hij stipte terloops ook aan dat de rol van de apothekers globaal meer waardering verdient.

De verdeling van de zelftests via de apotheken wordt over vier weken geëvalueerd. Daarna kan er eventueel sprake zijn van een uitbreiding, mogelijk ook naar de supermarkten.

De APB raadt zijn leden voorlopig aan om te wachten op de lijst met door het FAGG vergunde tests en eventuele door de overheid gewenste afleveringsmodaliteiten alvorens antigeen zelftests aan te kopen of te verkopen.

Dat testbeleid 2.0 bestaat uit drie verdedigingslijnen en vult de lopende vaccinatiestrategie aan. En uiteraard blijven de basisregels (hygiëne, afstand, telewerk) meer dan ooit van toepassing.Uitleg bij afleveringTen eerste moet wie ziek is of een risicovol contact had, zich zo snel mogelijk laten testen aan de hand van de klassieke PCR-test. Regeringscommissaris Pedro Facon bracht in die context een duidelijke boodschap voor de huisartsen: "Als je bij een patiënt twijfelt over de symptomen, aarzel dan niet, en laat die zeker testen!" De labo's kunnen momenteel tot 150.000 tests per dag analyseren.Tweede verdedigingslijn is het herhaald preventief testen in bedrijven waar telewerk niet mogelijk is - een procedure die al aan de gang is. Tot 1 mei kunnen bedrijven, zowel overheidsdiensten als privé-ondernemingen, bij de overheid een gratis hoeveeldheid snelle antigeentests aanvragen zodat ze hun personeel - op vrijwillige basis - vier weken lang twee maal per week kunnen laten testen. De bedrijfsarts moet daarin het voortouw nemen. Ten derde zijn er de zelftests met ondiepe neuswissers, die vanaf volgende week in de apotheek te verkrijgen zijn. Voor mensen met een voorkeursregeling komt er vanaf 12 april een terugbetaling, zodat ze nog één euro per test betalen, voor alle leden van hun gezin, en dat twee keer per week. Alle andere burgers zullen er 7 à 8 euro voor moeten neertellen, en kunnen een onbeperkt aantal aanschaffen. Momenteel is er nog maar één test vergund, maar verwacht wordt dat in de komende weken nog meer bedrijven een goedkeuringsdossier zullen indienen. Het resultaat van een snelle antigeentest, uitgevoerd door een zorgverlener of een geassimileerd persoon, dient niet bevestigd te worden door een PCR-test, ongeacht het resultaat. Een zelftest daarentegen vergt bij een positief resultaat wel degelijk een bevestiging via PCR. De overheid rekent op de apothekers om dat alles klaar en duidelijk uit te leggen bij de aflevering van een zelftest. Via de bevestiging wordt de test geregistreerd en kan de contacttracing van start gaan. Meer waarderingMinister Vandenbroucke benadrukte de cruciale rol van de apothekers in dit testbeleid. "Zij hebben als zorgverstrekker een uiterst belangrijke taak in het geven van uitleg en advies aan de bevolking. We zijn volop in gesprek met hen om alles de komende weken in goede banen te leiden." Hij stipte terloops ook aan dat de rol van de apothekers globaal meer waardering verdient.De verdeling van de zelftests via de apotheken wordt over vier weken geëvalueerd. Daarna kan er eventueel sprake zijn van een uitbreiding, mogelijk ook naar de supermarkten.De APB raadt zijn leden voorlopig aan om te wachten op de lijst met door het FAGG vergunde tests en eventuele door de overheid gewenste afleveringsmodaliteiten alvorens antigeen zelftests aan te kopen of te verkopen.