Wel kan die vaccinatie op individuele basis worden overwogen als de baten-risicoverhouding gunstig is: als de voordelen van het vaccineren van een zwangere vrouw groter zijn dan de mogelijke risico's van het vaccin, bijvoorbeeld bij gezondheidswerkers met een hoog blootstellingsrisico en vrouwen met comorbiditeiten waardoor zij tot een risicogroep voor een ernstige covid-19 behoren. De specialist en/of huisarts speelt bij de beoordeling daarvan een essentiële rol, benadrukt de HGR.

Tegen de systematische vaccinatie van vrouwen van vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden, heeft de HGR geen bezwaar. In geen geval is het toedienen van een vaccin een aanleiding om een zwangerschap af te breken. Verder is het onwaarschijnlijk, of zelfs onbestaande, dat er een toxisch effect ontstaat bij zuigelingen die borstvoeding krijgen van een gevaccineerde moeder.

www.hgr-css.be

Wel kan die vaccinatie op individuele basis worden overwogen als de baten-risicoverhouding gunstig is: als de voordelen van het vaccineren van een zwangere vrouw groter zijn dan de mogelijke risico's van het vaccin, bijvoorbeeld bij gezondheidswerkers met een hoog blootstellingsrisico en vrouwen met comorbiditeiten waardoor zij tot een risicogroep voor een ernstige covid-19 behoren. De specialist en/of huisarts speelt bij de beoordeling daarvan een essentiële rol, benadrukt de HGR.Tegen de systematische vaccinatie van vrouwen van vruchtbare leeftijd die zwanger willen worden, heeft de HGR geen bezwaar. In geen geval is het toedienen van een vaccin een aanleiding om een zwangerschap af te breken. Verder is het onwaarschijnlijk, of zelfs onbestaande, dat er een toxisch effect ontstaat bij zuigelingen die borstvoeding krijgen van een gevaccineerde moeder. www.hgr-css.be