Die conclusie beschrijft een Limburgs onderzoeksteam van de Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg Genk, in een zopas verschenen artikel in The Journal of Clinical Medicine.

Het team onder leiding van prof. WIlfried Gyselaers onderzoekt al 15 jaar de bloedvaten van zwangere vrouwen. Het onderzoek bereikte enkele jaren geleden een doorbraak door aan te tonen dat de bloedcirculatie, en in het bijzonder de aders, een sleutelrol spelen in het ontstaan van zwangerschapsvergiftiging.

De aanmaak van extra bloed en vocht bij een zwangerschap is zwaar belastend voor het lichaam. De minste afwijking in de bloedcirculatie leidt tot een overbelasting die zwangerschapsvergiftiging uitlokt.

De eerste signalen van zwangerschapsvergiftiging zijn hoge bloeddruk, dikke voeten en eiwitverlies. Vervolgens vallen meerdere organen uit. Uiteindelijk krijgt de moeder stuipen of hartfalen. Om haar te redden, moet de zwangerschap worden beëindigd met als gevolg dat de baby vaak te vroeg geboren wordt.

Ontspoorde bloedcirculatie ook buiten zwangerschap mogelijk

Uit het Limburgse onderzoek blijkt dat de kettingreactie die bij zwangerschapsvergiftiging de organen van de moeder aantast, veroorzaakt wordt door een verstoorde bloedcirculatie. Een mechanisme dat zich ook kan voordoen bij andere orgaanziekten. Het is dus niet uniek voor een zwangerschap.

Het inzicht maakt het mogelijk om reeds vóór de zwangerschap vrouwen te identificeren die een verhoogd risico hebben op zwangerschapscomplicaties, alsook ook op hart- en vaatziekten op oudere leeftijd, zo klinkt het in het persbericht. Maar ook voor de volksgezondheid op langere termijn is de bevinding belangrijk. Zo zal het verminderen van ernstige zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboortes leiden tot minder hart- en vaatziekte, besluiten de onderzoekers.

Die conclusie beschrijft een Limburgs onderzoeksteam van de Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg Genk, in een zopas verschenen artikel in The Journal of Clinical Medicine. Het team onder leiding van prof. WIlfried Gyselaers onderzoekt al 15 jaar de bloedvaten van zwangere vrouwen. Het onderzoek bereikte enkele jaren geleden een doorbraak door aan te tonen dat de bloedcirculatie, en in het bijzonder de aders, een sleutelrol spelen in het ontstaan van zwangerschapsvergiftiging.De aanmaak van extra bloed en vocht bij een zwangerschap is zwaar belastend voor het lichaam. De minste afwijking in de bloedcirculatie leidt tot een overbelasting die zwangerschapsvergiftiging uitlokt. De eerste signalen van zwangerschapsvergiftiging zijn hoge bloeddruk, dikke voeten en eiwitverlies. Vervolgens vallen meerdere organen uit. Uiteindelijk krijgt de moeder stuipen of hartfalen. Om haar te redden, moet de zwangerschap worden beëindigd met als gevolg dat de baby vaak te vroeg geboren wordt.Ontspoorde bloedcirculatie ook buiten zwangerschap mogelijkUit het Limburgse onderzoek blijkt dat de kettingreactie die bij zwangerschapsvergiftiging de organen van de moeder aantast, veroorzaakt wordt door een verstoorde bloedcirculatie. Een mechanisme dat zich ook kan voordoen bij andere orgaanziekten. Het is dus niet uniek voor een zwangerschap.Het inzicht maakt het mogelijk om reeds vóór de zwangerschap vrouwen te identificeren die een verhoogd risico hebben op zwangerschapscomplicaties, alsook ook op hart- en vaatziekten op oudere leeftijd, zo klinkt het in het persbericht. Maar ook voor de volksgezondheid op langere termijn is de bevinding belangrijk. Zo zal het verminderen van ernstige zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboortes leiden tot minder hart- en vaatziekte, besluiten de onderzoekers.