Zoveel wordt duidelijk uit het jaaroverzicht van het universitaire ziekenhuis. Dat rolde begin juli van de persen.

Orale antitumorale therapie

Aan een counselingruimte was veel nood. Op twee jaar tijd zag het UZ Gent het aantal afleveringen van geneesmiddelen voor ambulante patiënten quasi verdubbelen. Bovendien ging het steeds meer over specifieke, vaak dure, medicijnen. De wet voorziet dat deze geneesmiddelen via de ziekenhuisapotheek worden afgeleverd en niet via de openbare apotheken.

De nieuwe counselingruimte laat de apotheker toe laagdrempelig, interactief en met een maximum aan respect voor de privacy met de patiënt te spreken. In het UZ Gent ging de aandacht in eerste instantie naar patiënten behandeld met orale antitumorale therapie. Deze klasse medicijnen groeit explosief.

Medicatieschema

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? De patiënt meldt zich met zijn geneesmiddelenvoorschrift aan de uitgiftebalie van de apotheek. Vervolgens gaat hij samen met de apotheker naar de counselingruimte.

In het gesprek komen correcte inname, bijwerkingen, therapietrouw en geneesmiddeleninteracties aan bod. Schriftelijke info en een afdruk van het medicatieschema worden meegegeven.

Vervalste geneesmiddelen

Uit het jaarverslag leren we ook dat de apotheek van het UZ Gent investeerde in apparatuur om vervalsingen tegen te gaan. Hiermee wordt ingespeeld op de Europese FMD-richtlijn uit februari 2019. De richtlijn beoogt patiënten te beschermen door vrijwel alle voorschriftplichtige geneesmiddelen te laten controleren op echtheid.

Producenten krijgen vijf jaar de tijd om hun verpakkingen traceerbaar te maken. Dat wil zeggen dat in de verpakking een uniek serienummer in een 2D-datamatrix wordt verwerkt en dat men een zegel voorziet.

Heftafel

Bij ontvangst van een lading geneesmiddelen scant de apotheek het serienummer in. Dat wordt automatisch doorgestuurd naar een Europese database. Enkele seconden later al is duidelijk of de geneesmiddelen gebruikt en verdeeld mogen worden.

Om de grote hoeveelheid aangeleverde verpakkingen vlot te kunnen verwerken, kocht de apotheek van het UZ Gent twee mobiele handscanners, een tafelscanner en een heftafel. Met de heftafel kan men volledige pallets op scanhoogte brengen.

Tot nu toe detecteerde de apotheek geen enkel vervalst geneesmiddel.

Zoveel wordt duidelijk uit het jaaroverzicht van het universitaire ziekenhuis. Dat rolde begin juli van de persen.Aan een counselingruimte was veel nood. Op twee jaar tijd zag het UZ Gent het aantal afleveringen van geneesmiddelen voor ambulante patiënten quasi verdubbelen. Bovendien ging het steeds meer over specifieke, vaak dure, medicijnen. De wet voorziet dat deze geneesmiddelen via de ziekenhuisapotheek worden afgeleverd en niet via de openbare apotheken.De nieuwe counselingruimte laat de apotheker toe laagdrempelig, interactief en met een maximum aan respect voor de privacy met de patiënt te spreken. In het UZ Gent ging de aandacht in eerste instantie naar patiënten behandeld met orale antitumorale therapie. Deze klasse medicijnen groeit explosief. Hoe gaat dit praktisch in zijn werk? De patiënt meldt zich met zijn geneesmiddelenvoorschrift aan de uitgiftebalie van de apotheek. Vervolgens gaat hij samen met de apotheker naar de counselingruimte. In het gesprek komen correcte inname, bijwerkingen, therapietrouw en geneesmiddeleninteracties aan bod. Schriftelijke info en een afdruk van het medicatieschema worden meegegeven.Uit het jaarverslag leren we ook dat de apotheek van het UZ Gent investeerde in apparatuur om vervalsingen tegen te gaan. Hiermee wordt ingespeeld op de Europese FMD-richtlijn uit februari 2019. De richtlijn beoogt patiënten te beschermen door vrijwel alle voorschriftplichtige geneesmiddelen te laten controleren op echtheid.Producenten krijgen vijf jaar de tijd om hun verpakkingen traceerbaar te maken. Dat wil zeggen dat in de verpakking een uniek serienummer in een 2D-datamatrix wordt verwerkt en dat men een zegel voorziet.Bij ontvangst van een lading geneesmiddelen scant de apotheek het serienummer in. Dat wordt automatisch doorgestuurd naar een Europese database. Enkele seconden later al is duidelijk of de geneesmiddelen gebruikt en verdeeld mogen worden.Om de grote hoeveelheid aangeleverde verpakkingen vlot te kunnen verwerken, kocht de apotheek van het UZ Gent twee mobiele handscanners, een tafelscanner en een heftafel. Met de heftafel kan men volledige pallets op scanhoogte brengen.Tot nu toe detecteerde de apotheek geen enkel vervalst geneesmiddel.