De meting past in een breder project waarbij de volledige eerste lijn gemonitord wordt, legt prof. Tommelein uit. "Bedoeling is dat wanneer we problemen opmerken in bepaalde regio's in de eerste lijn, we de tweede lijn preventief kunnen inlichten dat het daar waarschijnlijk drukker wordt. Enerzijds omdat er waarschijnlijk meer patiënten zullen zijn, anderzijds omdat de eerste lijn daar uitvalt. We kunnen dan zorgverleners verplaatsen naar andere regio's waar de nood hoog is, zodat de continuïteit van de zorg gegarandeerd blijft."

Fysieke agressie

Op 18 maart was er al een eerste monitoringsmoment, waaraan een kleine 800 apothekers hebben deelgenomen. Acht op de tien van hun contacten hadden te maken met corona, zo tonen de resultaten. Opvallend: een kwart van de apothekers maakt melding van cliënten die verbale of fysieke agressie vertoonden!

Een meerderheid van de apothekers heeft intussen plexiglas op de balie geïnstalleerd, maar amper 21% werkt met een mondmasker, 33% met handschoenen. Een kleine helft (46%) moet het stellen zonder ontsmettingsalcohol voor eigen gebruik, vier op de tien hebben zelf geen alcogel voor ontsmetting van hun handen.

Vandaag nieuwe meting

De volgende meting is gepland vanaf vandaag, vrijdag 20 maart 16u, tot zaterdag 21 maart om middernacht. U kan uw steentje bijdragen via deze link. De monitoring wordt twee keer per week herhaald.

De meting past in een breder project waarbij de volledige eerste lijn gemonitord wordt, legt prof. Tommelein uit. "Bedoeling is dat wanneer we problemen opmerken in bepaalde regio's in de eerste lijn, we de tweede lijn preventief kunnen inlichten dat het daar waarschijnlijk drukker wordt. Enerzijds omdat er waarschijnlijk meer patiënten zullen zijn, anderzijds omdat de eerste lijn daar uitvalt. We kunnen dan zorgverleners verplaatsen naar andere regio's waar de nood hoog is, zodat de continuïteit van de zorg gegarandeerd blijft."Fysieke agressieOp 18 maart was er al een eerste monitoringsmoment, waaraan een kleine 800 apothekers hebben deelgenomen. Acht op de tien van hun contacten hadden te maken met corona, zo tonen de resultaten. Opvallend: een kwart van de apothekers maakt melding van cliënten die verbale of fysieke agressie vertoonden!Een meerderheid van de apothekers heeft intussen plexiglas op de balie geïnstalleerd, maar amper 21% werkt met een mondmasker, 33% met handschoenen. Een kleine helft (46%) moet het stellen zonder ontsmettingsalcohol voor eigen gebruik, vier op de tien hebben zelf geen alcogel voor ontsmetting van hun handen.Vandaag nieuwe metingDe volgende meting is gepland vanaf vandaag, vrijdag 20 maart 16u, tot zaterdag 21 maart om middernacht. U kan uw steentje bijdragen via deze link. De monitoring wordt twee keer per week herhaald.