In april 2018 ging het e-PIL project (Patient Information Leaflet) van start in de Belgische en Luxemburgse ziekenhuizen. Zo'n 15 geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt en in beide landen op de markt zijn, worden afgeleverd zonder de traditionele papieren bijsluiter. Die laatste kan enkel nog online ingekeken worden op de websites van instellingen zoals het Geneesmiddelenagentschap.

Het project wil aantonen dat de digitale bijsluiter evenwaardig is voor het verschaffen van informatie over het veilige en doeltreffende gebruik van geneesmiddelen aan patiënten en zorgverstrekkers.

Om dit proefproject te evalueren, realiseert pharma.be online bevragingen: de eerste bij de lancering van het initiatief, de tweede - die nu aan de gang is - bekijkt de situatie een jaar na de lancering, en een derde komt er nadat het project twee jaar loopt. De ziekenhuisapothekers worden uitgenodigd om erop te antwoorden.

Voor pharma.be heeft de digitale bijsluiter heel wat voordelen: toegang tot de meest recente versie en besparing van papier. Het e-PIL project is bovendien ook nuttig in de strijd tegen onbeschikbaarheden: het is immers zo dat tikfouten in de papieren bijsluiters vaak een reden zijn om een geneesmiddel terug te roepen.

In april 2018 ging het e-PIL project (Patient Information Leaflet) van start in de Belgische en Luxemburgse ziekenhuizen. Zo'n 15 geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt en in beide landen op de markt zijn, worden afgeleverd zonder de traditionele papieren bijsluiter. Die laatste kan enkel nog online ingekeken worden op de websites van instellingen zoals het Geneesmiddelenagentschap.Het project wil aantonen dat de digitale bijsluiter evenwaardig is voor het verschaffen van informatie over het veilige en doeltreffende gebruik van geneesmiddelen aan patiënten en zorgverstrekkers.Om dit proefproject te evalueren, realiseert pharma.be online bevragingen: de eerste bij de lancering van het initiatief, de tweede - die nu aan de gang is - bekijkt de situatie een jaar na de lancering, en een derde komt er nadat het project twee jaar loopt. De ziekenhuisapothekers worden uitgenodigd om erop te antwoorden.Voor pharma.be heeft de digitale bijsluiter heel wat voordelen: toegang tot de meest recente versie en besparing van papier. Het e-PIL project is bovendien ook nuttig in de strijd tegen onbeschikbaarheden: het is immers zo dat tikfouten in de papieren bijsluiters vaak een reden zijn om een geneesmiddel terug te roepen.