Er zijn de afgelopen maand ongeveer 400.000 zelftesten over de toonbanken van de apotheken gegaan. "De overheid heeft ervoor gekozen om de zelftesten via de apotheken te verdelen net omdat er dan deskundig advies bij wordt gegeven", zegt VAN-directeur Hilde Deneyer in een persbericht.

Onmisbaar advies

Het doel van de zelftesten is vooral om superverspreiders snel op te sporen. Ook daarom is het advies van de apotheker onmisbaar. "Stel je voor dat een besmette persoon een de test foutief uitvoert, negatief test en denkt dat dit wil zeggen dat hij of zij de hygiënemaatregelen niet meer moet volgen. Wanneer de testen zonder goede uitleg verkocht en gebruikt worden, kunnen ze in mijn ogen meer kwaad dan goed doen", verduidelijkt ze.

Het is evenwel niet voor iedereen duidelijk wanneer en hoe vaak je best een zelftest gebruikt en wanneer je een arts of contactcentrum moet contacteren, stelt VAN vast. Daarom nog even alles op een rijtje.

Twee keer per week testen

"Zelftesten zijn bedoeld voor burgers zonder symptomen. Je gebruikt ze dus best niet als je ziek bent, een risicocontact hebt of op reis gaat. In deze gevallen moet je altijd een arts of testcentrum contacteren. Maar als we enkel mensen met symptomen blijven testen, zullen we asymptomatische superverspreiders missen. Het is daarom de bedoeling dat iedereen zonder symptomen zich twee keer per week test. Vooral voor onder meer leerkrachten en personeel in de horeca is dat aangewezen, gezien de veelvuldige contacten die zij hebben."

Eenmalig testen in zogenaamde 'speciale' situaties, bijvoorbeeld als er bezoek komt, is niet de bedoeling, luidt het nog.

Er zijn de afgelopen maand ongeveer 400.000 zelftesten over de toonbanken van de apotheken gegaan. "De overheid heeft ervoor gekozen om de zelftesten via de apotheken te verdelen net omdat er dan deskundig advies bij wordt gegeven", zegt VAN-directeur Hilde Deneyer in een persbericht.Onmisbaar adviesHet doel van de zelftesten is vooral om superverspreiders snel op te sporen. Ook daarom is het advies van de apotheker onmisbaar. "Stel je voor dat een besmette persoon een de test foutief uitvoert, negatief test en denkt dat dit wil zeggen dat hij of zij de hygiënemaatregelen niet meer moet volgen. Wanneer de testen zonder goede uitleg verkocht en gebruikt worden, kunnen ze in mijn ogen meer kwaad dan goed doen", verduidelijkt ze.Het is evenwel niet voor iedereen duidelijk wanneer en hoe vaak je best een zelftest gebruikt en wanneer je een arts of contactcentrum moet contacteren, stelt VAN vast. Daarom nog even alles op een rijtje.Twee keer per week testen"Zelftesten zijn bedoeld voor burgers zonder symptomen. Je gebruikt ze dus best niet als je ziek bent, een risicocontact hebt of op reis gaat. In deze gevallen moet je altijd een arts of testcentrum contacteren. Maar als we enkel mensen met symptomen blijven testen, zullen we asymptomatische superverspreiders missen. Het is daarom de bedoeling dat iedereen zonder symptomen zich twee keer per week test. Vooral voor onder meer leerkrachten en personeel in de horeca is dat aangewezen, gezien de veelvuldige contacten die zij hebben." Eenmalig testen in zogenaamde 'speciale' situaties, bijvoorbeeld als er bezoek komt, is niet de bedoeling, luidt het nog.