"Uit voorzorg werd de verkoop van deze zelftests in maart 2020 verboden voor een periode van zes maanden omdat er op dat moment geen conforme zelftesten op de markt waren. Het risico op een verkeerde interpretatie van het resultaat bij het gebruik van zelftesten door de burger was en blijft groot. Aangezien er binnenkort conforme zelftesten beschikbaar kunnen zijn, is het verbod op de verkoop ervan niet verlengd op 19 september 2020", schrijft het FAGG in een nieuwsbericht.

Vals gevoel van veiligheid

Het agentschap waarschuwt de gebruikers evenwel dat er zowel bij een negatief als positief resultaat belangrijke kanttekeningen zijn. "Deze zelftests kunnen gebruikers een vals gevoel van veiligheid geven of onnodig ongerust maken. (...) Antilichaamzelftests geven aan of iemand antistoffen heeft ontwikkeld tegen SARS-CoV-2. Deze test kunnen dus niet bepalen of het om een actieve infectie met het nieuwe coronavirus gaat waarbij de persoon besmettelijk is."

Het FAGG begrijpt dat burgers snel duidelijkheid willen over hun eigen gezondheid, maar waarschuwt dat de resultaten van een zelftest niet gemakkelijk kunnen worden geïnterpreteerd. Een verkeerde interpretatie van het resultaat zou kunnen leiden tot het niet opvolgen van de regels van social distancing (sociale afstand) en hygiëne. Op de website staat wat te doen bij een positief dan wel negatief resultaat.

Best bij de apotheker

Zelftests zijn minder betrouwbaar dan gelijkaardige tests die worden uitgevoerd op een bloedstaal in klinische laboratoria. "Deze tests kennen door hun sterke variabiliteit in betrouwbaarheid een hoger risico op vals positieve of vals negatieve resultaten. Er circuleren op internet ook namaaktests. Wilt u een zelftest kopen, doe dit dan via een betrouwbare bron zoals uw apotheker", besluit het FAGG.

"Uit voorzorg werd de verkoop van deze zelftests in maart 2020 verboden voor een periode van zes maanden omdat er op dat moment geen conforme zelftesten op de markt waren. Het risico op een verkeerde interpretatie van het resultaat bij het gebruik van zelftesten door de burger was en blijft groot. Aangezien er binnenkort conforme zelftesten beschikbaar kunnen zijn, is het verbod op de verkoop ervan niet verlengd op 19 september 2020", schrijft het FAGG in een nieuwsbericht.Vals gevoel van veiligheidHet agentschap waarschuwt de gebruikers evenwel dat er zowel bij een negatief als positief resultaat belangrijke kanttekeningen zijn. "Deze zelftests kunnen gebruikers een vals gevoel van veiligheid geven of onnodig ongerust maken. (...) Antilichaamzelftests geven aan of iemand antistoffen heeft ontwikkeld tegen SARS-CoV-2. Deze test kunnen dus niet bepalen of het om een actieve infectie met het nieuwe coronavirus gaat waarbij de persoon besmettelijk is."Het FAGG begrijpt dat burgers snel duidelijkheid willen over hun eigen gezondheid, maar waarschuwt dat de resultaten van een zelftest niet gemakkelijk kunnen worden geïnterpreteerd. Een verkeerde interpretatie van het resultaat zou kunnen leiden tot het niet opvolgen van de regels van social distancing (sociale afstand) en hygiëne. Op de website staat wat te doen bij een positief dan wel negatief resultaat.Best bij de apothekerZelftests zijn minder betrouwbaar dan gelijkaardige tests die worden uitgevoerd op een bloedstaal in klinische laboratoria. "Deze tests kennen door hun sterke variabiliteit in betrouwbaarheid een hoger risico op vals positieve of vals negatieve resultaten. Er circuleren op internet ook namaaktests. Wilt u een zelftest kopen, doe dit dan via een betrouwbare bron zoals uw apotheker", besluit het FAGG.