...

Feesten betekent gezellig samenzijn met vrienden en familie. En, een typisch Belgische traditie, daar hoort lekker eten en een goed glas bij. Net daarom zien sommige patiënten op tegen die feestdagen. Zoveel lekkers waar men 'neen' moet tegen zeggen. Of net geen 'neen' tegen zegt waardoor er, na de feesten, een prijs moet worden betaald. In het beste geval wat extra kilo's (zo moeizaam kwijtgespeeld), in het slechtste geval een aantasting van de algemene gezondheidstoestand, die al in wankel evenwicht was. Alcohol, vet, suiker en zout geven inderdaad extra smaak aan eten. Wist u dat zelfs apen socialer worden en meer glimlachen als ze een vetrijke voeding krijgen? Maar moeten we dan elke druppel alcohol, elke gram vet, suiker of zout volledig schrappen? Neen. Als we er bewust mee omgaan, kunnen we al veel kwaad vermijden. Halfleeg is halfvol Of je nu een kater wil vermijden of om medische redenen zeer zuinig met alcohol moet omgaan, de boodschap blijft dezelfde. Matig alcohol. Het gaat om een attitude: doe het glas nooit vol en zelfs niet halfvol. Een glas wijn met maximum een duim hoog geestrijk nat kan veel ellende vermijden. Niet overtuigd? Kijk eens hoe sommeliers het doen. Maximaal een duim hoog. Niet meer. Op die manier wordt wijn gedegusteerd en niet achteloos achterover geslagen. Zorg voor een vol waterglas. Vul dat waterglas enthousiaster bij dan het wijnglas. En weet: een glaasje wijn is prima voor hart en bloedvaten. Chips in de vuilnisbak Vettige en zoute hapjes zijn ongezonde caloriebommen en ze nemen de eetlust weg. Chips zijn een vloek voor nonkel Victor zijn hart, tante Lieve haar slanke lijn en nonkel Eric zijn diabetes. Komt daar nog eens bij dat chips vaak overgoten wordt met paprika, drager van gluten. Nichtje Erica die coeliakie heeft, zal je dankbaar zijn als je er haar niet mee verleidt. Warme deeghapjes en vettige worst met kaas zijn trouwens ook sfeerverpesters. Maar vervang de toast eens door een blokje appel dat je vooraf in citroen legt om het verkleuren tegen te gaan. Een blokje appel met een stukje gerookte zalm, paling, makreel of gekookte ham is een streling voor de smaakpapillen. Appel kan ook vervangen worden door aardbei, kiwi, peer, banaan, druif of ananas. Mooi om naar te kijken bovendien. Fruit is bovendien veel armer aan calorieën en rijk aan vitamine C en E, kalium, magnesium, foliumzuur en nog zoveel meer. Effe dippen Wie kent de bloemkool en de worteltjes met dipsaus niet? Klassiekers, ja, en voor sommigen ook wat saai. Maak ze hartig en vermijd daarmee ook de vette dipsaus. Kies voor magere, kruidige kazen op een stronkje witloof. Kerstomaatjes, zomaar rauw, of gevuld met garnaaltjes en komkommer met gerookte zalm. Waarom niet? Gastvrouwen die nog niet overtuigd zijn: komkommer met gerookte zalm kun je uren van tevoren klaarmaken. Geen slappe, doorweekte toastjes meer. Bodytalk.be