De Azteken kenden spiruline (of "Arthrospira platensis" of "blauwe alg") al. Spiruline heeft dankzij zijn antioxidatieve eigenschappen heilzame effecten op de gezondheid van de mens. Een Italiaanse groep heeft aangetoond dat spiruline nuttig zou kunnen bij patiënten met hypertensie.

Prof. Albino Carrizzo et coll. hebben in hun experiment nagebootst wat er in de darmen gebeurt na ingestie van een bruto extract van spiruline. Zo hebben ze peptiden kunnen isoleren, die door het lichaam worden geabsorbeerd. Eén van die peptiden, SP6 genoemd, werd voor het eerst door de vorsers geïdentificeerd. Bij toediening in geïsoleerde bloedvaten in het laboratorium heeft SP6 een vaatverwijdende werking en dus een mogelijk antihypertensief effect. Bij toediening van SP6 aan dieren met hypertensie daalde de bloeddruk.

"We weten dat de natuurlijke processen, die via stikstofmonoxide het endotheel regelen, het vaak laten afweten bij hypertensie", legde prof. Vecchione uit. "De peptide, die wij hebben geïsoleerd in het extract van spiruline, heeft een positief effect op dat mechanisme."

Er moet uiteraard nog verder onderzoek worden verricht, maar de vorsers denken toch dat SP6 een natuurlijke stof is, die nuttig zou kunnen zijn in aanvulling op de huidige antihypertensiva om de endotheelfunctie te verbeteren en dus hypertensie te bestrijden.

Hypertension, 31 december 2018, DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.118.11801)

De Azteken kenden spiruline (of "Arthrospira platensis" of "blauwe alg") al. Spiruline heeft dankzij zijn antioxidatieve eigenschappen heilzame effecten op de gezondheid van de mens. Een Italiaanse groep heeft aangetoond dat spiruline nuttig zou kunnen bij patiënten met hypertensie.Prof. Albino Carrizzo et coll. hebben in hun experiment nagebootst wat er in de darmen gebeurt na ingestie van een bruto extract van spiruline. Zo hebben ze peptiden kunnen isoleren, die door het lichaam worden geabsorbeerd. Eén van die peptiden, SP6 genoemd, werd voor het eerst door de vorsers geïdentificeerd. Bij toediening in geïsoleerde bloedvaten in het laboratorium heeft SP6 een vaatverwijdende werking en dus een mogelijk antihypertensief effect. Bij toediening van SP6 aan dieren met hypertensie daalde de bloeddruk."We weten dat de natuurlijke processen, die via stikstofmonoxide het endotheel regelen, het vaak laten afweten bij hypertensie", legde prof. Vecchione uit. "De peptide, die wij hebben geïsoleerd in het extract van spiruline, heeft een positief effect op dat mechanisme."Er moet uiteraard nog verder onderzoek worden verricht, maar de vorsers denken toch dat SP6 een natuurlijke stof is, die nuttig zou kunnen zijn in aanvulling op de huidige antihypertensiva om de endotheelfunctie te verbeteren en dus hypertensie te bestrijden.Hypertension, 31 december 2018, DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.118.11801)