De corona-epidemie stelt onze gezondheid zwaar op de proef, in de brede zin van het woord. Mogelijke kwaaltjes zijn irritatie en jeuk door het dragen van een mondmasker.
Als je een masker meerdere uren aan een stuk draagt, kan er irritatie optreden, met name ter hoogte van de contactpunten: de neusbrug, de bovenkaken en rond de oren. Mensen met een lichte, fijne huid, ouderen en personen met een minder resistente en slecht gehydrateerde huid, lopen het meeste risico.
Wrijving is de grootste boosdoener. In combinatie met warmte en vochtigheid raakt de huid beschadigd en krijgen pathogene stoffen vrij spel. Ook intolerantie voor bestanddelen van het masker kan voor problemen zorgen, met name dan bij chirurgische maskers of exemplaren in neopreen.
Opstoot van acné
De rode vlekken gaan soms gepaard met prikkelingen of jeuk. En doordat het zweet niet wordt afgevoerd, raken de poriën verstopt, wat aandoeningen als acné, eczeem, couperose en psoriasis kan verergeren. Sommige dermatologen melden momenteel een opstoot van acné door het dragen van mondmaskers.
Wat zijn de mogelijke oplossingen? Handen wassen met water en zeep - geen handgel of desinfecterende middelen dus - alvorens het masker op te zetten. Parfums en dergelijke vermijden, want die verhogen het risico op irritatie en/of allergie. En zo weinig mogelijk make-up aanbrengen onder het masker.
Belangrijk verder is om het aangezicht 's ochtends en 's avonds grondig te reinigen, zonder evenwel agressieve producten, gommages of peelings te gebruiken.
Liever katoen
In geval van een reactieve of droge huid, maar ook bij het dragen van een chirurgisch masker, is een beschermende crème aangewezen ter hoogte van de contactpunten. Katoenen maskers knellen minder en zijn zachter, en kunnen dergelijke kwalen beperken. Een vette huid of met aanleg voor acné dient tweemaal daags schoongemaakt te worden met aangepaste producten (gel of mousse).
Uiteraard moet het masker regelmatig vervangen worden. En na elk gebruik is reinigen en zachtjes droogdeppen van het gelaat aangewezen, met als afsluiter een hydraterende crème.
Als je een masker meerdere uren aan een stuk draagt, kan er irritatie optreden, met name ter hoogte van de contactpunten: de neusbrug, de bovenkaken en rond de oren. Mensen met een lichte, fijne huid, ouderen en personen met een minder resistente en slecht gehydrateerde huid, lopen het meeste risico.Wrijving is de grootste boosdoener. In combinatie met warmte en vochtigheid raakt de huid beschadigd en krijgen pathogene stoffen vrij spel. Ook intolerantie voor bestanddelen van het masker kan voor problemen zorgen, met name dan bij chirurgische maskers of exemplaren in neopreen.Opstoot van acnéDe rode vlekken gaan soms gepaard met prikkelingen of jeuk. En doordat het zweet niet wordt afgevoerd, raken de poriën verstopt, wat aandoeningen als acné, eczeem, couperose en psoriasis kan verergeren. Sommige dermatologen melden momenteel een opstoot van acné door het dragen van mondmaskers.Wat zijn de mogelijke oplossingen? Handen wassen met water en zeep - geen handgel of desinfecterende middelen dus - alvorens het masker op te zetten. Parfums en dergelijke vermijden, want die verhogen het risico op irritatie en/of allergie. En zo weinig mogelijk make-up aanbrengen onder het masker. Belangrijk verder is om het aangezicht 's ochtends en 's avonds grondig te reinigen, zonder evenwel agressieve producten, gommages of peelings te gebruiken.Liever katoenIn geval van een reactieve of droge huid, maar ook bij het dragen van een chirurgisch masker, is een beschermende crème aangewezen ter hoogte van de contactpunten. Katoenen maskers knellen minder en zijn zachter, en kunnen dergelijke kwalen beperken. Een vette huid of met aanleg voor acné dient tweemaal daags schoongemaakt te worden met aangepaste producten (gel of mousse).Uiteraard moet het masker regelmatig vervangen worden. En na elk gebruik is reinigen en zachtjes droogdeppen van het gelaat aangewezen, met als afsluiter een hydraterende crème.