Dossier voedingssupplementen: een verhaal van claims, bagatellisering en automedicatie

Een betere voeding, de immuniteit versterken, gewichtsverlies bevorderen, vertering, sportprestaties, de ongemakken van de zwangerschap of de menopauze verminderen,... Sinds enkele jaren is de markt van voedingssupplementen enorm toegenomen doordat alle lagen van de bevolking dergelijke supplementen gebruiken. Om de cliënten te overhalen, hebben sommige voedingssupplementen een grondige gedaantewisseling ondergaan zodat ze almaar minder als geneesmiddel worden beschouwd. Voor de apotheker is het een uitdaging om niet in die jungle te verdwalen, zich te houden aan de officiële aanbevelingen, een beredeneerd gebruik aan te raden en de voedingssupplementen die de patiënten innemen, te melden aan de arts.

Glaasje drinken hoort erbij

Iets meer dan een derde van de apothekers (36%) drinkt minstens twee keer per week alcohol, bij zowat een op de tien is dat vrijwel dagelijks - vier of meer keer per week. Hoe ouder, hoe harder het gaat. De helft van de 60-plussers drinkt minstens twee keer per week. 'Slechts' iets minder dan een derde van de jongere collega's (min 40 jaar) doet hen dat na. Ook het luik over middelengebruik uit onze grote enquête lichten we in deze editie toe.

'Het doet goed om te merken dat je nuttig werk doet'

Apothekers staan sinds het begin van de pandemie in de eerste lijn, vaak niet zonder risico's voor hun gezondheid en hun familie, en zijn nu een essentieel onderdeel van de vaccinatiecampagne. Dat geldt alvast voor Valérie Brodéoux die momenteel actief is in het secundaire vaccinatiecentrum van het Waalse Gembloux.

Hoe onderhoud en verzorg je de vacht van je hond?

Hoe kunnen we de vacht van onze trouwe viervoeter verzorgen en welke tekenen wijzen op een probleem?

Luikse apothekeres Alix Tihon ontwerpt ook juwelen

"Met een tante als apothekeres ben ik van jongsaf ondergedompeld in de wereld van de farmacie. Volgens mijn leraars uit de lagere school vertelde ik eertijds al dat ik later apothekeres zou worden. Die levensdroom is uitgekomen: ik geniet nog steeds heel erg van het werk en van contact met patiënten in de dorpsapotheek van Beaufays", vertelt Alix Tihon (32) - al is de jonge mama naar eigen zeggen ook altijd een creatieve geest geweest. Dat laatste komt onder meer tot uiting in haar originele juwelencreaties.

Dossier voedingssupplementen: een verhaal van claims, bagatellisering en automedicatieEen betere voeding, de immuniteit versterken, gewichtsverlies bevorderen, vertering, sportprestaties, de ongemakken van de zwangerschap of de menopauze verminderen,... Sinds enkele jaren is de markt van voedingssupplementen enorm toegenomen doordat alle lagen van de bevolking dergelijke supplementen gebruiken. Om de cliënten te overhalen, hebben sommige voedingssupplementen een grondige gedaantewisseling ondergaan zodat ze almaar minder als geneesmiddel worden beschouwd. Voor de apotheker is het een uitdaging om niet in die jungle te verdwalen, zich te houden aan de officiële aanbevelingen, een beredeneerd gebruik aan te raden en de voedingssupplementen die de patiënten innemen, te melden aan de arts.Glaasje drinken hoort erbijIets meer dan een derde van de apothekers (36%) drinkt minstens twee keer per week alcohol, bij zowat een op de tien is dat vrijwel dagelijks - vier of meer keer per week. Hoe ouder, hoe harder het gaat. De helft van de 60-plussers drinkt minstens twee keer per week. 'Slechts' iets minder dan een derde van de jongere collega's (min 40 jaar) doet hen dat na. Ook het luik over middelengebruik uit onze grote enquête lichten we in deze editie toe.'Het doet goed om te merken dat je nuttig werk doet'Apothekers staan sinds het begin van de pandemie in de eerste lijn, vaak niet zonder risico's voor hun gezondheid en hun familie, en zijn nu een essentieel onderdeel van de vaccinatiecampagne. Dat geldt alvast voor Valérie Brodéoux die momenteel actief is in het secundaire vaccinatiecentrum van het Waalse Gembloux.Hoe onderhoud en verzorg je de vacht van je hond?Hoe kunnen we de vacht van onze trouwe viervoeter verzorgen en welke tekenen wijzen op een probleem?Luikse apothekeres Alix Tihon ontwerpt ook juwelen"Met een tante als apothekeres ben ik van jongsaf ondergedompeld in de wereld van de farmacie. Volgens mijn leraars uit de lagere school vertelde ik eertijds al dat ik later apothekeres zou worden. Die levensdroom is uitgekomen: ik geniet nog steeds heel erg van het werk en van contact met patiënten in de dorpsapotheek van Beaufays", vertelt Alix Tihon (32) - al is de jonge mama naar eigen zeggen ook altijd een creatieve geest geweest. Dat laatste komt onder meer tot uiting in haar originele juwelencreaties.