Dossier vaccinatie: bron van hoop en prooi van fake news

Als we in volle coronapandemie spreken over vaccinatie, hebben we het uiteraard over het vaccin tegen het sars-CoV-2. Maar de andere ziektes die kunnen worden voorkomen met vaccins, blijven even belangrijk. Bacteriën en virussen blijven immers circuleren, corona of niet. Vooral tijdens de eerste lockdown werd het vaccinatieschema vaak niet meer goed gevolgd, maar experts hebben snel de alarmbel geluid en verklaard dat het essentieel is het vaccinatieschema te volgen zoals voorzien en herinneringsinjecties niet uit te stellen, ongeacht de leeftijd van de persoon.

De verspreiding van nepnieuws en het wantrouwen ten aanzien van het covid-19-vaccin, perverse effecten van de coronapandemie, bemoeilijken de vaccinatiecampagne. De apotheker, de eerste contactpersoon die ook de ingesteldheid van de mensen kan peilen, is een essentiële schakel, die een betrouwbaar antwoord kan geven op de vragen van de patiënten.

Getuigenis: 'Familie in Afghanistan loopt continu gevaar'

"Ik heb nooit de intentie gehad om naar Afghanistan, het land waar mijn ouders vandaan komen, te trekken, ook al woont de familie van mijn vader er nog steeds, en nu in erg moeilijke omstandigheden", vertelt Marie, die als afgestudeerd apotheker dezer dagen stage loopt in de industrie, kwestie van voor zichzelf uit te maken welke richting ze met haar diploma precies uit wil.

In gesprek met Lieven Zwaenepoel: 'Als apotheker ben je de laatste schakel tussen het geneesmiddel en de mens'

Lieven Zwaenepoel was van 2016 tot 2018 en vanaf 2020 voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Vorig jaar stelde hij zijn mandaat ter beschikking en sinds dit voorjaar werkt hij voor de partij Groen. We spraken hem over zijn overstap.

Nieuwe reeks in samenwerking met de Orde

De Orde van Apothekers licht haar deontologische code toe in een nieuwe reeks. Als eerste thema is het beroepsgeheim aan de beurt, een gevoelig punt dat nog steeds het voorwerp is van veel discussies. In deze startaflevering herhalen we kort de fundamentele beginselen. In de volgende edities schotelen we u concrete casussen voor die u kunnen helpen in de dagelijkse praktijk.

Portret Ben Broeders: 'Ik ben een profatleet die farmacie studeert'

"Toen ik mijn studies farmacie begon, was ik een student die op hoog niveau aan atletiek deed. Sinds ik de kans heb gekregen om van mijn passie polsstokspringen mijn beroep te maken, ben ik een professioneel atleet die studeert. Dat is een belangrijk nuanceverschil", vertelt Ben Broeders (26), België's polsstokatleet nummer 1.

Dossier vaccinatie: bron van hoop en prooi van fake newsAls we in volle coronapandemie spreken over vaccinatie, hebben we het uiteraard over het vaccin tegen het sars-CoV-2. Maar de andere ziektes die kunnen worden voorkomen met vaccins, blijven even belangrijk. Bacteriën en virussen blijven immers circuleren, corona of niet. Vooral tijdens de eerste lockdown werd het vaccinatieschema vaak niet meer goed gevolgd, maar experts hebben snel de alarmbel geluid en verklaard dat het essentieel is het vaccinatieschema te volgen zoals voorzien en herinneringsinjecties niet uit te stellen, ongeacht de leeftijd van de persoon.De verspreiding van nepnieuws en het wantrouwen ten aanzien van het covid-19-vaccin, perverse effecten van de coronapandemie, bemoeilijken de vaccinatiecampagne. De apotheker, de eerste contactpersoon die ook de ingesteldheid van de mensen kan peilen, is een essentiële schakel, die een betrouwbaar antwoord kan geven op de vragen van de patiënten.Getuigenis: 'Familie in Afghanistan loopt continu gevaar'"Ik heb nooit de intentie gehad om naar Afghanistan, het land waar mijn ouders vandaan komen, te trekken, ook al woont de familie van mijn vader er nog steeds, en nu in erg moeilijke omstandigheden", vertelt Marie, die als afgestudeerd apotheker dezer dagen stage loopt in de industrie, kwestie van voor zichzelf uit te maken welke richting ze met haar diploma precies uit wil.In gesprek met Lieven Zwaenepoel: 'Als apotheker ben je de laatste schakel tussen het geneesmiddel en de mens'Lieven Zwaenepoel was van 2016 tot 2018 en vanaf 2020 voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Vorig jaar stelde hij zijn mandaat ter beschikking en sinds dit voorjaar werkt hij voor de partij Groen. We spraken hem over zijn overstap.Nieuwe reeks in samenwerking met de Orde De Orde van Apothekers licht haar deontologische code toe in een nieuwe reeks. Als eerste thema is het beroepsgeheim aan de beurt, een gevoelig punt dat nog steeds het voorwerp is van veel discussies. In deze startaflevering herhalen we kort de fundamentele beginselen. In de volgende edities schotelen we u concrete casussen voor die u kunnen helpen in de dagelijkse praktijk.Portret Ben Broeders: 'Ik ben een profatleet die farmacie studeert'"Toen ik mijn studies farmacie begon, was ik een student die op hoog niveau aan atletiek deed. Sinds ik de kans heb gekregen om van mijn passie polsstokspringen mijn beroep te maken, ben ik een professioneel atleet die studeert. Dat is een belangrijk nuanceverschil", vertelt Ben Broeders (26), België's polsstokatleet nummer 1.