de Apotheker

Web weergave

De vrees bestaat dat er in mei 2024 een tekort aan medische hulpmiddelen zal ontstaan als de EU-verordening 2017/45 in voege treedt. De Europese Unie werkt momenteel aan een wijziging van de overgangsregelingen.

VOORAAN

Het parcours van Emmanuelle Vanmechelen volgen, betekent dat we het land doorkruisen van noord naar zuid. We reizen van de officina naar de beroepsvereniging, van het ziekbed van de patiënten naar dat van de apothekers, van de farmaceutische zorg naar de tarificatie. Een apothekeres die al van veel walletjes heeft geproefd, kortom.

IN GESPREK

Een apothekersassistent bezondigt zich aan de diefstal van een pakje pleisters of een ander product uit uw apotheek. Kunt u uw bediende in dat geval ontslaan om een dringende reden? Hoe gaat u daarbij te werk en wat riskeert u als de dringende reden uiteindelijk niet wordt aanvaard?

UW OFFICINA

De Belgische apothekers en artsen zijn mee met de trend van elektrificatie van het wagenpark, zo blijkt uit de resultaten van de grote mobiliteitsenquête die De Apotheker en Artsenkrant eind vorig jaar lanceerden. Liefst 973 antwoorden kregen we binnen. In deze focus gaan we in op de meest opvallende tendensen.

FOCUS

Meer dan de helft van de respondenten in onze enquête rijdt momenteel met een benzinewagen, auto's aangedreven door fossiele brandstof zijn nog steeds goed ingeburgerd. Daarin komt wel verandering. Een nieuwe wagen kopen, betekent voor 30% resoluut opteren voor elektrisch rijden.

FOCUS

Net na een covidprik voelen veel mensen zich niet anders dan anders, terwijl sommigen een dag het bed moeten houden. Experts sussen dat systemische bijwerkingen samenhangen met de reactie van het immuunsysteem op het vaccin. Moeten we daaruit besluiten dat het immuunsysteem bij personen met heftige systemische bijwerkingen intenser reageert, en dat die mensen dus beter beschermd zijn?

GEZONDHEID

Het aantal geboorten in Vlaanderen is het voorbije decennium met 6,35% gedaald, van 68.757 in 2012 tot 64.282 in 2021. Bijna een vierde van de geboortes in 2021 gebeurde via een keizersnede. Dat is het hoogste aandeel ooit. Overgewicht en obesitas bij zwangere vrouwen moet daarom proactief aangepakt worden.

GEZONDHEID

Lang werd gedacht dat het onderscheid tussen man en vrouw een eenvoudige natuurlijke tweedeling was. Toch is het niet zo simpel, niet bij mensen noch bij andere dieren. Twee boeken laten zien hoe veelvormig het geslacht in de natuur is en wat dat zegt over sekse en gender bij de mens.

BOOKS en MORE

Eind september mocht Ward Simons (36) even mee op het podium met Vueltawinnaar Remco Evenepoel. De Boomse apotheker en absolute wielerfan kroonde zich in Madrid immers tot de winnaar van de allereerste virtuele Vuelta. Dat behoeft enige uitleg.

PORTRET