de Apotheker

Web weergave

Sinds 1 oktober 2017 kunnen personen met een chronische ziekte hun apotheker vragen om 'huisapotheker' te worden. Het Observatorium voor de chronische ziekten heeft deze maatregel geëvalueerd op basis van een enquête. Daaruit blijkt een gunstige impact van de maatregel, al is er ook ruimte voor verbetering.

VOORAAN

Het Riziv kondigde het onlangs aan: de terugbetalingsprocedure voor zo'n 232.000 patiënten met chronische pijn wordt beter en eenvoudiger. De terugbetaling van pijnstillers die onderhevig waren aan de goedkeuring van de controlearts, verloopt vanaf 1 januari aanstaande op basis van één procedure, via Hoofdstuk IV. Zo kan de arts in een enkele aanvraag levenslange terugbetaling bekomen. De terugbetaling wordt vergoed voor 75% in plaats van 20%.

VOORAAN

"Door corona raakten mensen vertrouwd met medische e-platformen. Maar dat ze nog altijd zeven keer moeten doorklikken, krijg je niet uitgelegd. Maak de patiënt toch gewoon eigenaar van zijn eigen gegevens, met een flexibele toegangsmatrix. En we willen ook schrijfrecht."

VOORAAN

"Klinisch apotheker zijn betekent bijdragen tot het juiste gebruik van geneesmiddelen, ervoor zorgen dat elke patiënt een behandeling krijgt die zo doeltreffend, veilig en economisch mogelijk is, met respect voor de belangen van de patiënt en de maatschappij", zegt Marine Cillis, die haar beroep met passie uitoefent op een afdeling intensieve zorg.

IN GESPREK

Bij een bestelling via de website van een online apotheek worden de daar bestelde producten thuis bij de klant geleverd. Maar mag ook u producten die een patiënt bij u aankoopt bij de patiënt thuis gaan afleveren omdat de patiënt bijvoorbeeld slecht te been is en vraagt dat u diens medicatie thuis levert? Met welke spelregels moet u daarbij dan rekening houden?

UW APOTHEEK

Voor een multidisciplinaire aanpak van patiënten met een acute of chronische wonde is een nauwe samenwerking tussen zorgverstrekkers en apothekers vereist. De verschillende soorten wonden visualiseren en kennis van de verschillende verbanden zijn een belangrijke troef.

DOSSIER

Gezien de toenemende resistentie tegen antimicrobiële middelen wordt gezocht naar strategieën om infectie van wonden en brandwonden te bestrijden. Een mogelijk alternatief is honing. Honing heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende, antibacteriële en... helende eigenschappen.

DOSSIER

Na een wonde opgelopen in de tuin of een dierenbeet moet worden nagegaan of de patiënt is ingeënt tegen tetanus en hondsdolheid. Een kort overzicht van die twee onderschatte infecties, die vaak dodelijk aflopen.

DOSSIER

Wat de oorzaak van vermoeidheid ook moge zijn, een gezonde levenswijze volstaat niet altijd om weer voldoende energie te hebben en dan kunnen voedingssupplementen helpen.

GEZONDHEID

Antidepressiva worden vaak voorgeschreven bij depressie en angststoornissen. Het kan tot zes weken duren voor een effect op de symptomen merkbaar is. Eens de klachten onder controle zijn, wordt aanbevolen om de behandeling met antidepressiva nog zes maanden verder te zetten. Hoe kan men langdurig gebruik van antidepressiva veilig stoppen?

GEZONDHEID

Met De Kliniek schreef de Marokkaanse multigetalenteerde artiest Ahmed Bouanani een meesterwerk dat de vergelijking met de magische verbeelding van Franz Kafka en Thomas Mann doorstaat.

BOOKS en MORE

Hoewel vitamine D aan het begin van de vorige eeuw werd ontdekt, zijn onderzoekers er meer dan ooit in geïnteresseerd, vooral voor zijn invloed op het immuunsysteem.

FARMAFORUM

Sinds de opening in 2019 van de lokale Gasthuisapotheek als museum is deze unieke officina uit 1710 een van de drukst bezochte musea van Diest, weet men bij de toeristische dienst. Dat erkent ook het team vrijwilligers, onder wie oud-apotheker Patrick Daems (73), dat dit (onofficiële) museum runt. "Ik heb geen idee waar die plotse interesse vandaan komt. Zelfs heel wat Diestenaars kennen dit niet." Een extra troef biedt het verhaal van apotheker Louis Cornélis, de uitvinder van droogstoppotten in de apotheek en van een verbeterde versie van pepton.

PORTRET